Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Всеки четвърти имот се предлага с намалена цена

2010-09-28   |  Пари, бр.183, 28.09.10, със съкращения

Слабият пазар на имоти е принудил един на четирима продавачи в страната да прибягва до намаление на офертната цена. Това сочи статистиката на агенциите Бългериан Пропертис и Лукс Имоти за първите девет месеца на годината. Според нея делът на намалените оферти към момента е 24% от общия им брой.

Краят на спада
Като цяло от агенциите отбелязват стабилизиране на пазара на имоти. Основание за това дават сравнително ниските проценти на спад в цените през последните месеци. Данните на Бългериан Пропертис например показват, че в началото на годината 18% от активните оферти са били коригирани надолу. До септември броят им се е увеличил с едва нови 6%. По сходен начин стои и въпросът с намалението на цените - ако в началото на годината то е било средно 20%, до септември пазарът е слязъл надолу едва с нови 2%.

За София и Варна този процент е малко по-висок - около 5% за деветмесечието. Така с натрупването общото намаление на цените в столицата е достигнало 22%, като в началото на годината е било 17%. Според оперативния директор на Бългериан Пропертис Полина Стойкова за спад тази година говорим главно при надценени имоти, чиито собственици са изчаквали с продажбата през 2009 г.

Жилищен пазар
Данните на агенцията за деветмесечието показват най-сериозен спад в цените на офиси, търговски площи и земеделска земя, където собствениците са коригирали офертите си с 28-30% надолу. Най-малък - около 18%, е спадът при цените на апартаментите, където се наблюдава и основната активност при сделките тази година.

По данни на портала "Топимоти", който поддържа рубрика за намалени цени още от края на 2008 г., за последните три месеца 21% от офертите за продажба на жилища в София са поевтинели, като средният процент на спад е 8.82 от исканата цена. Според управителя Илиян Петров намаление на цените се наблюдава най-често в районите с по-голям обем ново строителство, като този вид имоти най-често се обезценяват. "Основната причина е най-вече липсата на доверие у купувачи и кредитни институции в незавършените обекти преди разрешение за ползване", коментира той. От портала обаче също отчитат известно стабилизиране на пазара, което се изразява в забавен спад на цените. "Има оживление вследствие на кредитната активност на банките. През последните 3 месеца дори се забелязва леко увеличение на средната цена на продаваните жилища в София, като за периода юни - септември то е 1.37%", допълни Петров. Той уточни, че това не е признак за тръгване на цените отново нагоре, но определено показва стабилизиране на имотния сектор.

Най-надолу
Според Полина Стойкова при апартаментите най-голям спад се наблюдава при офертните цени на двустайните жилища и мезонетите.

От Бългериан Пропертис отчитат известно раздвижване при жилищните оферти през последните седмици. Полина Стойкова посочи, че става въпрос за собственици, които са чакали традиционно силните есенни месеци, за да пуснат имотите си за продажба. "Някои тестват пазара, като намаляват цените на 2-3 пъти, но с незначителни проценти", посочи тя.

Като цяло обаче от агенцията определиха 2010 г. като нулева за пазара, без сериозни промени в посока съживяване или намаления на цените. Като цяло очакванията на агенцията са за бавно и мъчително възстановяване на икономиката, а оттам - и на имотния пазар.

Вижте всички наши оферти на ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване