Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Южното Черноморие печели в битката за купувачи на имоти

2011-09-14   |  Пари, бр.173, 13.09.11, със съкращения

Презастроеното ни Южно Черноморие печели съревнованието със Северното по сделки с ваканционни имоти, твърдят брокери от различни агенции за имоти. Причините за това основно са три.

Евтино, по-евтино, най-евтино

Първата от тях е, че купувачите имат много ограничени средства и търсят евтин имот. Бюджетът, с който разполагат, в последните години се движи между 30 000 и 50 000 EUR. Втората причина е, че по Южното Черноморие има повече имоти и е логично и броят на сделките да е по-голям. Третата причина е, че сделки има предимно с руски купувачи. Те искали да имат повече забавления "на една ръка разстояние". Обаче не желаели да купуват имоти във ваканционен комплекс с хотелска част. "Лято 2011 е изключително успешно за продажбите на имоти по Българското Черноморие, като реализираните продажби от нашата компания в морските курорти са се увеличили с около 40% спрямо лято 2010 г. Най-динамичният месец за продажбите беше август, когато повечето купувачи успяха да комбинират почивката в морските курорти в България с намирането и покупката на изгодни имоти", каза Полина Стойкова - оперативен директор на "Бългериан Пропертис". Тя допълни, че интересът на руските купувачи е насочен основно към Южното Черноморие заради голямото предлагане на завършени, обзаведени и готови за обитаване имоти и сравнително ниските им цени.

Цени на предлагане

Оферираните за продажба апартаменти в кк Слънчев бряг се запазват на нива около 680 EUR/кв. м, което е с над 50% спад спрямо най-високите им стойности през 2008 г. За сравнение средните цени в кк Златни пясъци в момента са около 1100-1200 EUR/кв. м, в Созопол са около 1200 EUR/ кв. м. "Така че апартаментите в Слънчев бряг са изключително атрактивни, а и все пак това е най-големият морски курорт в България", коментира Полина Стойкова.
По Северното Черноморие ваканционни имоти най-често се продават в кк Св. св. Константин и Елена.

От комплекса към града

Брокерите твърдят, че на пазара на ваканционни имоти има още една тенденция. Интересът се измества от ваканционни имоти към градски. "През последните месеци се забелязва засилен интерес и към къщи близо до морето в Бургас и Варна", твърди Полина Стойкова. "Във Варненско клиентите търсят повече градски имоти във Варна", допълват брокери. Според тях руснаците търсят предимно имоти от т. нар. ново строителство. Във Варна ценовият спектър е много широк - в топ локациите има сделки за около 1500 EUR/кв. м, а по кварталите - 600-650 EUR/кв. м за ново строителство.

Търсят се готови за обитаване жилища
Полина Стойкова,оперативен директор на "Бългериан Пропертис"

Интересът на руските купувачи е насочен основно към Южното Черноморие заради голямото предлагане на завършени, обзаведени и готови за обитаване имоти и сравнително ниските им цени. През последните месеци се забелязва засилен интерес и към къщи близо до морето (Бургас и Варна) или в селата близо до големи градове като Стара Загора, Велико Търново, Елхово, Пловдив и др. В момента има добро предлагане на качествени селски имоти на цени между 10 000 и 30 000 EUR, които са годни за обитаване, разполагат със собствени дворове и са близо до удобствата на градовете и курортите.

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване