Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти в България: готов за отскок?

2011-03-22   |  Проучване на Global Property Guide

Чуждите инвеститори пак са посъветвани да обмислят какво може да им предложи страната ни в зората на икономическото възстановяване и след спада на цените на жилищата.

Българският пазар на недвижими имоти е готов да се оттласне от дъното на кризата, подкрепен от силния туристически сектор, смятат анализатори. Според проучване на Global Property Guide, уебсайт, предоставящ аналитична информация за международни индивидуални инвеститори в имоти, вече съществува среда, която е благоприятна за завръщането на чуждестранните купувачи. Тези предпоставки са спадът на цените вследствие на кризата, затвърдил страната като една от най-евтините в Европа, силните й позиции в туризма, както и укрепването на икономиката.

Българският икономически бум
България се радваше на икономически възход от 2000 до 2008 г., когато растеше средно с 5.6%* на година. Беше залята от преки чуждестранни инвестиции, основно от Холандия, Австрия, Германия, Русия и Великобритания. Средната месечна заплата нарастваше с 19.6% годишно в този период. Цените на жилищната се увеличиха с повече от 50% с отчитане на инфлацията през 2004 г., с 14% - през 2005 г., с 10% - през 2006 г., и 20% - 2007 г. Бумът на цените подхвърли стойността на жилищните имоти в България с 300% в периода между 2000 и 2008 г.

Но докато капиталовите потоци се вливаха и цените на имотите се движеха все по-нагоре, ситуацията отключи силен скок в строителната активност. Нивата на задлъжнялост се вдигнаха. Заплатите се увеличиха.

Растежът беше концентриран в много малко сектори – преди всичко строителство. Не износ. Затова, докато потреблението растеше, имаше драматично разширяване на дефицита по текущата сметка.

Българската икономика излиза от рецесията
Икономическият растеж се върна. Българският брутен вътрешен продукт нарасна с 0.3% (като се отчетат и сезонните колебания) на тримесечна база през третото тримесечие на 2010 след разрастване с 0.5% във второто. Очаква се икономическият ръст да се ускори през 2011 до 2.6%, а през 2012 г. Европейската комисия очаква ръст от 2.6%.

Цените на жилищата се оттласват в определени райони
Средната цена на съществуващи апартаменти падна с 6% до 960 лева на квадратен метър спрямо година по-рано според Националния статистически институт. Относително малкият спад е значително подобрение спрямо 20-процентното намаление през 2009 г. От 28 области шест отчетоха положителни промени в цените в годината до третото тримесечие на 2010, включително Софийска област със скок 22.2%. На тримесечна база цените на жилищата в 11 области отчетоха ръстове.

Лихвите падат
Лихвените равнища в България намаляват, което е положително за пазара на имоти. Средната лихва по ипотечни кредити през май миналата година е била 8.55% спрямо 10.09 на сто през 2009 г. за заеми в левове. Лихвите в евро са намалели до 8.29 от 8.59% през 2009 г.

Предлагат ли имотите в София добра стойност?
Брутната доходност от наеми в София според Global Property Guide е между 4.6 и 6 на сто. Това обикновено се приема за разумно равнище, макар че не е изключително. В центъра на София брутната наемна доходност – възвращаемостта от наеми върху инвестицията – се е е повишила леко, тъй като спадът в наемите е бил по-нисък от този в продажните цени и доходността за най-големите апартаменти вече е 6 на сто.

Туризмът – двигател на българската икономика?
Туризмът е голямата надежда на българската икономика. През 2008 г. България е посетена от 8.9 милиона души, а гърците, румънците и германците общо са били над 40% от посетителите. Значителен брой британски, руски, сръбски, полски и датски туристи също посещават страната.

Това е голям брой посетители в сравнение с размера на българското население. Продължаващото развитие на туризма може да има огромен положителен ефект.
За разлика от някои "горещи" инвестиционни райони като Бразилия България е поначало привлекателна при ваканционните имоти. Тя е на само два часа и половина полет от Великобритания. Също толкова лесно е да се организира ваканция, колкото и в Южна Испания, и има нарастваща чуждестранна общност.

Ефектът Ryan Air
Цените на имотите в туристическите дестинации се влияят положително от полетите и по-добрите транспортни връзки. Винаги има една част от туристите, толкова доволни от престоя си, че обмислят да купят имот. Ефектът Ryan Air, според който новите полети увеличават туризма и така и цените на имотите, е добре проверен. Авиокомпанията наскоро отвори линия до Пловдив, като се очакват и други, включително на EasyJet.

Европейският преход свършва през 2014 г.
Подобренията в инвестиционната атмосфера, които се извършват в периода до 2014 г., обхващат области здравеопазване, сигурност, инфраструктура и най-вече правото на европейците да придобиват поземлени имоти на собствено име. Процесът ще приключи през 2014 г., когато изтича преходният период. Но много анализатори смятат, че в следващите три години цените ще започнат да се повишават в очакване на това събитие, с което инвестициите ще станат по-лесни, а в това време инфраструктурата на България се подобрява.

Извод: растежът ще продължи
Ясното управление може да трансформира икономиката. До момента обаче тази трансформация не изглежда, че ще настъпи скоро. И все пак силният ръст в туризма вероятно ще тласне България напред.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване