Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Проучват три археологически паметника край Разлог

2007-07-11   |  в-к Строителство Градът, 9 юли 2007, от Ефтика Георгиева

Проектът "По пътя на ранното християнство" е разработен съвместно от община Разлог и Търговската камара в гръцкият град Драма. Стойността на проекта е 277 580 евро - 10% са съфинансиране от община Разлог, останалите са по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество България - Гърция.

Чрез партньорството между организациите от двете страни на границата ще се увеличи туристическата привлекателност на региона и устойчивото развитие на основата на богатото културно-историческо наследство.

Три археологически паметника ще бъдат изследвани по проекта - Писаната църква, Бялата църква и църквата "Свети Никола".

Писаната църква ще бъде реставрирана, консервирана и ще й се осигури охрана. Ще бъде подобрен достъпът до божия храм, както и необходимата инфраструктура и осветление. Па проекта близо до археологическия обект ще бъде изграден посетителски център с изложбена зала. Археологическите разкопки на Писаната църква в местността Бетоловото вече приключиха. Предстои работа по другите два обекта в същата местност - Бялата църква и църквата "Свети Никола". Планира се кандидатстване по европейските оперативните програми и за социализацията и изграждане на инфраструктурата около тях, тъй като по този проект са предвидени само археологически разкопки. Трите църкви, които се намират близо една до друга, ще бъдат свързани с туристическа пешеходна алея.

По проекта ще бъде разработен съвместен българо-гръцки туристически продукт "По пътя на ранното християнство", както и разнообразни рекламни материали за обновената вече Писана църква.

Предвижда се разработване на общинска програма за консервация и социализация на исторически и културни паметници, както и приемане на модели за управлението им.
По този начин вече ще има интегриран туристически продукт, който ще представи и популяризира богатото културно-историческо наследство на Разложкия край. Ще се преодолее сезонността, ще се увеличат дните за престой и ще се увеличат приходите от туризъм.


Писаната църква

Различни нюанси на синьо, жълто, оранжево и бяло оцветяват един от най-значимите паметници в Разложко - Писаната църква. Досега направените изследвания и разкопки сочат, че църквата е построена между XIV и XVI век. Предпочитанията към реставрацията и социализацията на тази църква са продиктувани и от нейното местоположение - намира се на 200 м западно от пътя за голф игрището в местността Бетоловото, който продължава към хижа "Яворов". Църквата е на равна поляна, достъпна за туристите. Проучванията са все още в начален етап, но разкритото до момента дава достатъчно информация за плановата схема и архитектурния модел на църквата. Тя е от типа кръстокуполни, които през X век се налагат като водещ архитектурен тип в ранносредновековна България.

Проучване на културните паметници от различни епохи

Районът около Разлог е изпъстрен с културни паметници от различни епохи и цивилизации. Един от най-значимите тракийски култови обекти в България е светилището на богинята Бендида край село Бабяк. То е посещавано повече от 14 века, а останките от ритуалните действия са образували културни напластявания с дебелина, достигаща на места до 3 м. Сред археологическите обекти са още раннонеолитно селище в село Елешница и храм-светилище на Слънцето в местността Столоватец. Образец на средновековното храмово строителство са църквите в землищата на Разлог, Годлево, Бачево, както и крепостите в Якоруда и Елешница. Културата на исляма е представена от турските бани в Разлог и село Баня. За архитектурни паметници в Разлог са обявени 70 къщи, повечето от Възраждането - т.нар. Разложко-чепинска къща. На територията на община Разлог има седем художествени паметници на културата. За реставрирането на културните паметници община Разлог ще кандидатства за финансиране с различни проекти по програми на Европейския съюз.

Вижте оферти за недвижими имоти в района на Разлог.
  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване