Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Отчитат раздвижване на имотния пазар през октомври

2009-11-23   |  Деси Бакърджиева, Строителство Имоти, 23.11..2009

Пазарът на недвижими имоти през последното тримесечие винаги е бил най-активен през октомври, който обикновено е и един от най-успешните месеци за цялата година. Именно октомври 2008 г. е и последният активен месец, преди кризата да донесе на имотния пазар половин година с непрекъснат спад в обема на сделките. Анализ на „Бългериан Пропертис“ показва първите изводи и равносметката за изтичащата година.

Данните на компанията сочат, че активността на пазара през октомври 2009 г. като цяло е бил с 31% по-висока спрямо септември 2009 г. под формата на реализирани покупко-продажби. Впечатляващо е, че в последната седмица на миналия месец са сключени 30% от общия брой сделки за месеца. Така октомври се е очертал като вторият по активност през настоящата година след юни.

Основният двигател на пазара през октомври са били покупко-продажбите на имоти в София. Сключвали са се сделки на цени от 750 до 900 евро на кв. м, или между 55 000 и 65 000 евро. Отчетеният спад на цените в столицата на база реално сключени сделки на „Бългериан Пропертис“ е с около 24% спрямо първото тримесечие на годината. Ако тогава в София средната цена е била 1050 евро на кв. м, през април-юни - 1020 евро на кв. м, а през юли-септември - 945 евро на кв. м, то през октомври средните стойности са били около 800 евро. Цифрите показват, че най-сериозен спад в цените на имотите в София е имало през месеците след юни. От изследването става ясно, че спадът в средните цени на реализираните сделки в столицата за 2009 г. спрямо 2008 г. е 38.5%. През 2008 г. средната продажна стойност е 96 200 евро, а през миналия месец апартаменти в София са се търгували средно по 59 100 евро. С около 35% по-малко са реализираните сделки през октомври 2009 г. спрямо същия месец на 2008 г., а на годишна база понижението е около 40% средно за всички пазарни сегменти.

Експертите считат, че пазарът на жилищни наеми в столицата също е претърпял корекции в цените. През октомври 2008 г. средната наемна цена на база реализирани сделки в София е била 670 евро. Година по-късно тя е 480 евро (28% спад), а вече все по-често се срещат оферти за наеми под 300 евро.

Анализаторите отбелязват още, че от месец май насам продавачите все по-открито намаляват офертните цени на имотите си, тъй като вече ясно осъзнават, че цените наистина са паднали. От 2-3 месеца се наблюдава, че броят на поевтинелите имоти всяка седмица е почти равен на новите оферти. Очакванията са тази тенденция да продължи, тъй като все още офертните нива и цените, на които се сключват сделки, се различават.

Покупките на имоти през 2009 г. са били главно за собствени нужди - първо жилище, смяна на жилището с по-добро, първи ваканционен имот в ски или морски курорт или къща на село. Консултантите рядко са работили с хора, които купуват само с цел инвестиция. Причината е, че на пазара липсва спокойствие, благоприятстващо този вид сделки.

Статистически през годините ноември и декември винаги са се характеризирали с по-малко реализирани сделки и предимно с приключване на започнатите покупко-продажби (с изключение на 2006 г., преди влизането на България в ЕС). Не е ясно обаче дали това ще важи и по време на кризата. Все повече от купувачите, които изчакваха да видят какво ще се случи на пазара през 2009 г., вече считат, че е дошло време да направят избор. Пазарът вече предлага изгодни възможности и е време всички заинтересовани да започнат активно да търсят най-подходящите за тях имоти, коментират от „Бългериан Пропертис“.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите предложения на апартаменти в София на намалени цени

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване