Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Разумен спад на цените ще отпуши пазара на имоти

2009-04-03   |  Михаил Чобанов, Бългериан Пропертис за в. Пари, бр. 63, 03.04.2009

След повече от година отрицателен тренд на развитие на пазарите на имоти в САЩ и Великобритания през февруари започнаха интересни явления. В Щатите нараства броят на сделките, както и на разрешителните за строеж на еднофамилни къщи. Във Великобритания се връща интересът към покупка на първо жилище от клиенти, които досега не са могли да си го позволят.

Раздвижване

Комбинацията между чувствително падналите цени на имотите и намалените лихви по ипотечните кредити допринася за това развитие. Множество анализатори възприемат случващото се като слабо раздвижване, което при подходяща комбинация от външни фактори би могло тази година дори да доведе до частично възстановяване на пазарите в тези държави. Не може да говорим категорично за връщане на доверието. По-скоро следва да бъдат направени някои изводи за бъдещето на пазарите:

Наблюденията показват, че при разумно и оправдано сваляне на цените (това не означава „драстично”) винаги се появява купувач. Апетит към покупки има, но ако цената е изгодна.

Нивото на икономиките и обществата на западните държави е високо въпреки моментната криза и недостига на паричен ресурс. При възстановяване на баланса фондовите пазари и тези на имоти сравнително бързо ще стигнат по-нормални нива (тези от 2005 г.).

Мерките на правителствата в най-развитите държави започват да дават положителен резултат, пряка индикация за което е възстановяването на американската и европейските борси, които реализират 15-20% ръст на индексите за последните 3 седмици.

У нас

България е отворена икономика, която се развиваше най-вече благодарение на външни капитали. Те вече не влизат у нас и това все по-осезаемо се чувства. Липсата на свежи пари, драстично свитото банково кредитиране, както и натрупаният през последните месеци стрес сред гражданите оказват негативно влияние върху пазара на имоти. Резултатите са значителен спад в броя на сделките и все още не толкова - на офертните цени. Намаление от 20-30% се наблюдава при цените, на които се сключват малкото успешни сделки. Т.е. продавачите са склонни на отстъпки, но само за клиенти, които са готови да купуват. Това обаче са само продавачите, които имат спешна нужда от свеж капитал. За момента по-голямата част от останалите не са склонни на големи отстъпки, поради което сделките са изключително малко. Очевидно процесът на „отрезвяване” сред тях ще отнеме повече време.

Интерес

Последните месеци доказват, че има апетит за покупка на имоти в големите градове, най-вече София и Варна. Новите запитвания и огледи в София през март са повече в сравнение с предните месеци, но купувачите трудно стигат до решение.

Наблюдаваме и ръст на офертите за продажба. Това показва, че вероятно ще бъдем свидетели на още понижения на цените през следващите месеци. Ако вземем за база цените от пика на пазара на градски имоти в средата на 2008 г., отпушване на пазара и нормализиране може да се очаква при поевтиняване с 30 до 40% в зависимост от качеството на имота. Не очаквам спад в цената на уникалните имоти, както и на повечето елитни имоти. При по-некачествените имоти възстановяване на продажбите може да се очаква на цените с 40 до 50% от пиковите. При имотите средна ръка пазарът ще се раздвижи при спад на цените около 30%. Нашата компания има сериозни позиции и сред чуждите купувачи. От тях често чуваме въпроса: Паднаха ли вече цените в България? Когато това се случи, пазарът ще се отпуши.

Предложениe

Продавачите да оферират на минимални цени

• Спадът на офертните цени на имотите към момента е до 15%. Очакваме още понижения, тъй като реално сключените сделки са с 20-25% под офертните цени. Съветваме нашите клиенти продавачи, които бързат, да не залагат резерв за допълнително намаляване на цената, а по-скоро да оферират на минималната според възможностите им цена.

• На купувачите препоръчваме да се оглеждат за изгодна покупка именно сега. Толкова подходящи условия за придобиване на качествен имот не е имало от 1996 г. с уговорката, че тогава нямаше и такъв избор на качествени имоти. Смятам, че именно сега е време за покупка.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване