Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Руските купувачи на имоти тръгнаха и по селата

2013-11-18   |  24 часа, 18.11.13

Руснаците не се задоволяват само с имоти на морето. Обхватът на търсенето им се разширява стремглаво. Те са вече най-активните купувачи на селски къщи. По данни на „Бългериън пропъртис" руснаците са около 30% от всички клиенти на такива имоти през третото тримесечие. Техният основен интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол.

В последните 2-3 г. руските купувачи доминират тотално пазара на ваканционни имоти по Черноморието. Те са над 80-90% от всички клиенти там. Неотдавна руски медии съобщиха, че руснаците не само идват на почивка в България в собствен апартамент, а дори са започнали да пренасят своя бизнес и да се местят за постоянно със семействата си. Най-често руските компании се появявали в морските градове Варна и Бургас. Пристигащите хора в повечето случаи били в трудоспособна възраст.

Наблюденията на брокерите също показват, че руснаците купуват и градски имоти, не само ваканционни. Част от тях се насочвали и към търговски обекти - магазини и малки офиси. Постепенно те се насочват и към селата. Втората група основни клиенти на селски къщи са британците. Въпреки че престанаха да купуват ваканционни имоти, те не се изтеглиха напълно от пазара ни. Но се пренасочиха почти изцяло към селските имоти.

Според брокерите това се дължи на факта, че търсят спокойствие и връщане към природата. Техният интерес през изминалото тримесечие е бил насочен към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин. Българските купувачи са 10% от клиентите. Те все още не са толкова активни при покупките на селски имоти.Има интерес и индикации за търсене на вили или преместване на по-спокойно място. Но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите – например общоикономическата несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н. По данни на брокерите селски имоти се купуват и от други националности, макар да става дума за единични сделки.

Интерес проявявали белгийци, канадци, естонци, италианци, германци, французи. През изминалите 3 месеца преобладавали покупките на по-скъпи и готови за живеене къщи. Така средната цена на продадените селски имоти е достигнала 22 300 евро при 19 400 евро за предходното тримесечие. Средните нива, на които се реализират сделки в момента, били с около 20% по-ниски от цените в пика. Тук обаче трябва да се има предвид, че и качеството на селските къщи е много по-различно от преди. Ако в пика на пазара за 20 000 евро се купуваше къща в нужда от сериозен ремонт, то сега за такъв бюджет може да се закупи отлична селска къща, готова за живеене.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване