Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Само цените на окрупнените земеделски земи ще продължат нагоре през 2013 г.

2013-01-28   |  Капитал Daily, бр.19, 28.01.13

Разликата в цените на малките ниви и големите масиви окрупнена земеделска земя ще продължи да се задълбочава през 2013 г. Не е изключено на места в страната първият тип имоти дори да поевтинеят, прогнозира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) Борислав Петков. Организацията обединява фондове и компании, които общо притежават над 2 млн. дка и заедно са третият крупен собственик на обработваеми площи след държавата и общините.

Тенденции 2013
След като доскоро пазарът на земеделска земя бе доминиран от продажби на малки наследствени ниви от по 5-10 декара, през миналата година трендът се обърна. Статистиката на БАСЗЗ показва, че 55-60% от сделките са били на вторичния пазар. Основни продавачи на него са фондовете за земеделска земя, които предлагат окрупнени и отдадени под аренда масиви от по няколко хиляди декара. Средната площ на подобни имоти е около 2500 декара, а миналата година цената им се движеше около 750 лв./декар.

Не са рядкост обаче и случаите на значително по-високи цени. Изпълнителният директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ Радослав Манолов обясни, че през последните месеци продажбите на фонда са на нива около 1200 лв./декар и очаква тази цена да се задържи за добрите имоти на вторичния пазар. Според него пакетите от добре подбрана и отдадена под аренда земя имат потенциал за поскъпване, тъй като на практика са финансов актив, който носи доходност. На пазара на земеделска земя търсената възвращаемост към момента е над 7-8%.

В същото време продажбите на малките обработваеми площи остават в рамките на 310 лв./декар при средна цена на земеделска земя миналата година от 440 лв./декар. "Няма икономическа логика да расте цената на десет малки имота, разхвърляни в едно землище. В тази земя не е инвестирано, тя няма добавена стойност, често дори не се обработва и не носи приходи от аренда", посочи Борислав Петков.

Подобна логика споделят и други членове на асоциацията, но посочват и изключения. Според Ивайло Иванов от фонд "Серес" в някои части на Видинско и Хасковско напоследък има засилен интерес към земеделска земя, включително и за по-малки парцели. Причина са средствата за допълнително подпомагане на декар по мерките за необлагодетелствани и планински райони.

Така към директните плащания от 27-28 лв./декар земеделските производители в тези части на страната получават още 16-17 лв./декар и на тази база расте интересът към покупка и аренда на земи. Подобен интерес обаче е по-скоро изключение и като цяло тенденцията е разликата в цените на малките ниви и окрупнените парцели да се задълбочава.

За продан
Друг тренд, който ще наблюдаваме тази година, е засиленото предлагане на малки земеделски стопанства. Според Борислав Петков в някои от случаите става въпрос за продажба на добре структуриран и работещ бизнес. Масовото предлагане обаче се очаква заради фалити, лошо управление и висока кредитна задлъжнялост.

В основата на тази неблагоприятна тенденция стои прекомерният апетит за покупка на земеделска земя от фермери през последните години. Миналата година те са били основната част от купувачите – над 60%, а над половината от вложения от тях ресурс е кредит. Много от тези стопани вече имат проблеми с обслужването на заемите и ще са принудени да продадат бизнеса си, прогнозира Петков.

В същото положение са и някои частни малки инвеститори, които са вложили свободни средства в земеделска земя. Водени от идеята, че тя е стабилна инвестиция, обаче нерядко са купували на неразумно високи цени и в крайна сметка може и да излязат на загуба, очакват от асоциацията.

Разгледайте нашите оферти на земеделски земи

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване