Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Съпрузите ще плащат нова такса при сделка с имот или кола

2009-10-02   |  Дневник, 01.10.09, с.3

Продавачите по сделки с недвижими имоти и коли от четвъртък ще трябва да представят пред нотариуса удостоверение за режима на имуществените отношения със съпруга си. Изискването произтича от новия Семеен кодекс, който влиза в сила от 1 октомври. Целта е да бъде защитен купувачът на имота и да е сигурно, че купува от собственика. Кодексът позволява на съпрузите да изберат дали цялото им имущество е общо, дадени имоти са лична собственост или да подпишат брачен договор.

Издаването на удостоверението струва 10 лв. и става в Агенцията по вписванията. То е задължително са всички женени двойки, въпреки че днес имотите им още ще се водят общи, тъй като никой няма да е имал време да регистрира нов режим. Проблеми могат да възникнат, тъй като по закон само подразделенията на Агенцията по вписванията в 28-те най-големи града имат право да издават такива удостоверения. Така ще се наложи хората от по-малките населени места да пътуват, за да си извадят документа. Призоваваме гражданите да използват електронен подпис и така ще получат удостоверението, без да губят време и пари, каза шефът на агенцията Даниела Митева.

Брачните договори ще се сключват пред нотариус и само той и съпрузите ще имат оригинал от него. Данните са лични и конфиденциални и няма да се представят нито в общината, нито в Агенцията по вписванията, обясни Митева. Ако двойката иска да сключи брачен договор, той трябва да е заверен от нотариуса още преди подписването в общината. Там лицето по гражданско състояние съставя акта за брак и в него се вписва само, че мъжът и жената са подписали договор, с който уреждат имуществените си отношения, номера на договора и нотариалните книги, в които е вписан. След като актът за брак е готов, длъжностното лице ще попълва удостоверение, което ще изпраща в Агенцията по вписванията.

Всеки ще може да направи справка за режима на имуществените отношения между съпрузите, но в нея ще се вписват само имената им и номерът на акта за брак, няма да има никакви данни за имотите и как съпрузите са се договорили, каза Митева. Семейният кодекс позволява и на хората, които са сключили брак преди 1 октомври, да изберат нов режим за разпределение на имуществото им. Те ще заявяват промяната в общината и така тя ще се отразява и в регистъра на агенцията.

С брачен договор ще може да се урежда не само кой притежава даден имот, но и кой и каква издръжка дължи при евентуален развод. Може да се договори издръжка не само за децата, но и за бившия съпруг. Двойките обаче не могат да уреждат с него лични отношения - за домакински задължения, колко често ще правят секс или грижи за децата, както е в САЩ.Кодексът прави и друга съществена промяна, която предвижда, че влоговете в банки са лична собственост на съпруга, на чието име се водят. За разлика от тях заемите са общо задължение. Изрично е регламентирано, че имуществото, което съпруг - едноличен търговец е купил, за да упражнява дейността си, е негово, а не на семейството.

Актът за брак - два пъти по голям
Новите свидетелства за сключен граждански брак ще са два пъти по-големи от старите. Форматът на документа от А4 става А3. Промяната също е заради възможността съпрузите да уредят, че някой от имотите им са лични или да сключат брачен договор.

Какво и защо се променя
Представянето на удостоверение за режима на имуществените отношения между съпрузите при сделка с имот довчера не беше необходимо, тъй като до 1 октомври всичко, придобито по време на брака се водеше тяхна обща собственост. При продажба на апартамента и двамата трябваше да се явят пред нотариуса, тъй като и двамата са собственици. Сега новият Семеен кодекс дава право на съпрузите да се разберат например, че вилата и колата са на мъжа, а апартаментът - на съпругата. Нотариусът обаче няма как да знае какво са решили двамата и затова се нуждае от документ, който да го удостовери. В противен случай, ако съпрузите се скарат, мъжът може да отиде при нотариус и да продаде сам апартамента, а той да се води обща собственост. Воденето на регистъра на съпружеската собственост беше възложено на Агенцията по вписванията, а не на общините, тъй като изискването е той да е национален. Така, ако двама души са сключили брак в Елин Пелин, а продaват имот в Бургас, те ще могат да получат удостоверение за режима на собствеността им от Бургас. Регистърът е публичен и всеки може да получи справка. Това позволява адвокат, нотариус или брокер на недвижими имоти да свърши тази работа вместо продавачите. От Агенцията по вписванията, която има офиси в 142 града, заявиха, че ако парламентът промени кодекса, са готови да издават удостоверения и в малките градове.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване