Глад и интереси движат търговията с ниви

2010-08-03

Българинът обедня, а с това и емоционалното му отношение към земята отстъпи място на интереса и далаверата. Сега, на век дистанция от Елин-Пелиновите „Гераци“, наследниците на дядовите ниви се превърнаха в прагматични предприемачи. За разлика от старото поколение стопани, които трепереха над земиците си и се просълзяваха при вида на пустеещи поля с трева, по-висока от дърветата, новите „земеделци“ виждат банкноти във всеки квадратен метър нива. Няма как - народът е гладен и гони скоростна печалба.

„Сега е моментът да се купува земя, защото на хората им трябват бързи пари“, смята посетител на сайта stroiteltvoimoti.com. Друг е въпросът, че в стремежа си да осигурят препитание за семействата си, някои продават бащините имоти за жълти стотинки. А както прогнозират специалисти в областта на недвижимостите, цените в България са доста по-ниски от тези в останалите страни от ЕС и в дългосрочен план се очаква да растат. Преди обаче да потекат евросубсидиите, за печалба от нивите и дума не може да става.

Пазарът бе ударен най-вече от спирането на скандалните заменки по морето и курортите, където далавераджии ударно изкупуваха земеделски парцели, за да ги трампят след това за апетитни терени. Когато тези врътки престанаха, останаха единствено арендаторите, обработващи земята срещу символична такса, обобщава друг посетител на stroiteltvoimoti.com.

Собствениците на земи поне си отдъхнаха - ако решат да продават, няма да са длъжни да предлагат терените първо на арендаторите. Скандалната поправка в закона беше спряна поради съмнения, че с нея ще се облагодетелства определен кръг от хора. „Това е все едно, като да решиш да продадеш апартамента си, да си длъжен първо да го предложиш на наемателя, настанил се в него“, възроптаха овреме земеделците.

Според 63% от попълнилите анкета в сайта ни сривът на имотния пазар се е отразил съвсем слабо на търговията със земеделска земя. Други 23% от запитаните смятат, че кризата изобщо не е повлияла на сделките с ниви, а едва 14 на сто от анкетираните са на мнение, че последствията за този вид бизнес са съществени.

Тревожното в случая е, че сделките по покупка на земя с инвестиционна цел намаляват. Търсят се най-вече терени за изграждане на фотоволтаични паркове. Но и тези интереси могат да секнат, ако влязат в сила промените в закона, ограничаващи периметъра на мераклиите да строят. Остава единствено да се надяваме, че творците на нормативната ни уредба ще проявят достатъчно разум, та хем да поощрят инвеститорите, хем да опазят плодородните земи от недобросъвестни набези.

Разгледайте всички наши оферти на земя

  прочети повече статии

Споделете
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114