Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Глад и интереси движат търговията с ниви

2010-08-03   |  www.stroitelstvoimoti.com, 02.08.2010

Българинът обедня, а с това и емоционалното му отношение към земята отстъпи място на интереса и далаверата. Сега, на век дистанция от Елин-Пелиновите „Гераци“, наследниците на дядовите ниви се превърнаха в прагматични предприемачи. За разлика от старото поколение стопани, които трепереха над земиците си и се просълзяваха при вида на пустеещи поля с трева, по-висока от дърветата, новите „земеделци“ виждат банкноти във всеки квадратен метър нива. Няма как - народът е гладен и гони скоростна печалба.

„Сега е моментът да се купува земя, защото на хората им трябват бързи пари“, смята посетител на сайта stroiteltvoimoti.com. Друг е въпросът, че в стремежа си да осигурят препитание за семействата си, някои продават бащините имоти за жълти стотинки. А както прогнозират специалисти в областта на недвижимостите, цените в България са доста по-ниски от тези в останалите страни от ЕС и в дългосрочен план се очаква да растат. Преди обаче да потекат евросубсидиите, за печалба от нивите и дума не може да става.

Пазарът бе ударен най-вече от спирането на скандалните заменки по морето и курортите, където далавераджии ударно изкупуваха земеделски парцели, за да ги трампят след това за апетитни терени. Когато тези врътки престанаха, останаха единствено арендаторите, обработващи земята срещу символична такса, обобщава друг посетител на stroiteltvoimoti.com.

Собствениците на земи поне си отдъхнаха - ако решат да продават, няма да са длъжни да предлагат терените първо на арендаторите. Скандалната поправка в закона беше спряна поради съмнения, че с нея ще се облагодетелства определен кръг от хора. „Това е все едно, като да решиш да продадеш апартамента си, да си длъжен първо да го предложиш на наемателя, настанил се в него“, възроптаха овреме земеделците.

Според 63% от попълнилите анкета в сайта ни сривът на имотния пазар се е отразил съвсем слабо на търговията със земеделска земя. Други 23% от запитаните смятат, че кризата изобщо не е повлияла на сделките с ниви, а едва 14 на сто от анкетираните са на мнение, че последствията за този вид бизнес са съществени.

Тревожното в случая е, че сделките по покупка на земя с инвестиционна цел намаляват. Търсят се най-вече терени за изграждане на фотоволтаични паркове. Но и тези интереси могат да секнат, ако влязат в сила промените в закона, ограничаващи периметъра на мераклиите да строят. Остава единствено да се надяваме, че творците на нормативната ни уредба ще проявят достатъчно разум, та хем да поощрят инвеститорите, хем да опазят плодородните земи от недобросъвестни набези.

Разгледайте всички наши оферти на земя

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване