Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Слънчев руски град

2013-04-08   |  www.capital.bg, 05.04.2013

Черноморието посреща сезона с очакване за стабилни продажби и леко по-високи бюджети за покупка на ваканционни имоти.

"Днес в България имоти не продават само мързеливите...". Фразата е от форум на рускоговорящи купувачи и е нагледен пример за мащабите, които придоби този бизнес по Черноморието. Посредници и инвеститори са категорични: за поредна година България е най-популярната дестинация за покупка на ваканционни жилища сред руснаците. Макар и за тези с по-скромни бюджети. Картината потвърдиха и последните имотни изложения в Москва, които показаха добри перспективи пред българския пазар, но и нарастваща конкуренция в международен план.

Все пак очакванията може да се обобщят така: продажбите ще се задържат около досегашните си нива - около 11-12 хил. сделки годишно по данни на регистъра Булстат от последните години, основната част от които в Бургаско. А бюджетите за покупка леко нарастват, след като стана ясно, че за 20-30 000 евро по Черноморието трудно може да се намери добър имот.

Пазар за всички

Това, което привлича руските купувачи в България, може да се обобщи с няколко думи – достъпни жилища край морето. Търсенето обикновено се разклонява в две посоки – студия и апартаменти в затворените комплекси в курортите или имоти в жилищни сгради в градовете.

В първия случай купувачите търсят място за дълга семейна ваканция и според главния редактор на портала за продажба на имоти зад граница prian.ru Филип Березин за момента това са най-масовите сделки по Черноморието. Изискванията са за добра инфраструктура, качествено строителство и професионално управление на комплексите. А недостатъците – солените такси за поддръжка и фактът, че извън активния сезон животът в курортите замира.

Никола Стоянов, съдружник в агенция BULGARIAN PROPERTIES, наблюдава същия фокус на интерес сред руските купувачи. По думите му основните сделки са във ваканционните комплекси, строени последните три-четири години в района РавдаНесебърСлънчев брягСвети Влас, който вече се оформя като истински мегаполис и често е наричан "Слънчев град" заради плътното застрояване. Не толкова масов е интересът на юг от Бургас, към Созопол и Черноморец, където в гъмжилото от ново строителство се обособиха и по-висок клас комплекси ("Санта Марина", проектите на "ГрийнЛайф", Флорес гардън...). Районът обаче е по-слабо познат сред рускоговорящите купувачи, докато много от тях са идвали в Слънчев бряг като туристи.

Наблюденията на брокерите се потвърждават от статистиката за сделките с имоти, според която регистрираните (общо, а не само от руски купувачи) продажби в Несебър са 6410 за миналата година и трайно изпреварват дори тези в областния център Бургас - 5801 за същия период.


Редом с това обаче бургаските агенции отчитат растящ интерес и към градски имоти. Според брокерите, към града се ориентират купувачи, които търсят имот за целогодишно обитаване. Често това са хора в предпенсионна възраст, които планират да се оттеглят на място с топъл климат, удобства и ниски разходи за живот. Разполагат с 40-50 000 евро, достатъчни за двустайно жилище в добър квартал на Бургас. В близкия град Поморие вече дори се оформя малка руска колония.

В подобни граници се движат бюджетите на купувачите и във Варна, според варненска агенция за имоти. Докато курортите по Северното Черноморие рядко попадат в полезрението на рускоговорящите заради високите цени, Варна е сред любимите им дестинации. За 50-60 000 евро може да се купи хубаво тухлено жилище в добрите квартали на града и през последните години има стабилен пазар за такива имоти. Данните на регистър БУЛСТАТ, който регистрира сделките с чужденци – физически лица, показват, че през всяка от последните две години над 1000 руснаци са купували имоти във Варна, което е около 10% от продажбите в региона.

Цени и нагласи

Ако допреди година нагласата на рускоговорящите купувачи бе, че с бюджет от 25-30 000 евро ще намерят добър ваканционен апартамент по Черноморието, сега нещата са различни. Търсещите вече са по-информирани за цените, пазара и рисковете. Много от тях си дават сметка, че за споменатите по-горе бюджети не могат да очакват качество и близост до морето. Съответно парите, които са готови да платят, се изместват към 40-60 000 евро.

Според Никола Стоянов от BULGARIAN PROPERTIES това не означава, че сделки за по-евтини имоти няма. По-скоро пазарът се разрасна и започна да се сегментира, посочи той. Макар и силно ограничени, има и продажби на ваканционни апартаменти по над 100 000 евро.

Неговата прогноза е, че тази година, подобно на миналата, сделките с руски купувачи ще са с 10% нагоре. Влияние се очаква да окаже и кризата в Кипър, тъй като руските капитали ще се насочат към алтернативни дестинации.

Филип Березин от prian.ru обаче не вижда в това възможност за България. "В Кипър има несигурност и никой не знае какво ще се случи със страната и нейната икономика. Нормално е активността на купувачите да е по-ниска, но не очаквам прилив на интерес към други региони, включително към България", коментира той. От prian.ru по-скоро виждат вероятност за лек отлив на интерес от нашия пазар заради засилваща се конкуренция от страна на Италия и Испания. Там цените на имотите паднаха значително, коментират от портала.

Брокерите добавят в графата на конкурентите и съседна Гърция. Като цяло посредниците на пазара са предпазливи и очакванията са сделките и цените на ваканционните имоти да останат на нивата си от 2012 г.

Разгледайте всички наши имоти на морето за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване