Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София с 6% ръст на цените на имотите и 20% повече продажби

2015-10-22   |  www.econ.bg, 20.10.2015

Цените на имотите в София са се увеличили с 6% през изминалите девет месеца спрямо същия период на предходната година. Ръст е отчетен и при продажбите, като за това време повишението е с 20%. Средната цена на сделките с жилища в столицата за деветмесечието е 781 евро/кв.м. при 738 евро/кв.м. за същия период на миналата година.

Средни цени

През третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв.м. при 780 евро/кв.м. за 2-рото тримесечие и 750 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2014 година. Съответно, нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6% на годишна база и 1,8% спрямо предходното тримесечие, става ясно от данните на Bulgarian Properties на база данните от Агенцията по вписванията.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро.

Обеми продажби

Към момента за изминалите 9 месеца от началото на годината нарастването на продажбите в София е 20%. До момента за годината в столицата са вписани 16 838 продажби при 13 888 за същия период на 2014.

През изминалото 3-то тримесечие ръстът е с 10% на годишна база. Вписани са 5 547 продажби при 5 063 за същия период на миналата година.

Параметри на закупените жилища

За разлика от предходното тримесечие, през 3-тото тримесечие на 2015 година най-много сделки са сключени за 2-стайни апартаменти. Те са съставлявали около 60% от продадените имоти. Прави впечатление, че търсенето и запитванията на купувачите са насочени основно към тристайни апартаменти, но до реални сделки през изминалите месеци се е стигало по-често с по-малки жилища на цени между 40 000 и 60 000 евро.

Средната площ на закупените жилища е 80 кв.м. Тухлените жилища на 2-ри до 4-ти етаж са най-предпочитаният тип имоти. През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество – над 60% от закупените жилища, а останалите са на ТЕЦ.

По квартали

Най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, разположени в полите на Витоша, а също така и в Младост. Налице е интерес и към квартали като Витоша, Студентски град и Манастирски ливади, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м. Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в Лозенец - 1100-1200 евро/кв.м.

Престой на имотите на пазара

През изминалите месеци е отчетен рекорд по бързина на продажба на имотите. Данните показват, че средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни. За сравнение, този период през второто тримесечие беше 73 дни, а по това време миналата година – 96 дни, което показва, че средният срок за продажба на имоти в София се e скъсил почти двойно през последната една година и пазарът е значително по-ликвиден и динамичен.

Обобщение за годината и перспективи

2015 г. преминава под знака на възстановяващ се имотен пазар в София. Броят на сключените сделки се увеличи при стабилен ръст в цените около 6% за годината. Строителната активност значително нарасна - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради. Ясно се вижда, че търсенето расте, доверието се повишава и все повече сделки се сключват „на зелено“.

В тези условия на стабилен и позитивно развиващ се пазар банките все повече се конкурират по между си и предлагат все по-добри условия за жилищни кредити – от една страна с по-ниски лихвени проценти, които вече са твърдо под 6%, а от друга – с подобрените срокове и условия за кандидатстване.

Вижте всички наши обяви от София

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване