Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Според данни на брокери за Варна: кризата отхапа 35% от цената на имотите

2009-04-08   |  Народно дело, Варна, бр. 75, 03.04.09

Ръст на предлагането на имоти в страната и на броя на осъществените огледи отчитат от "Бългериан Пропъртис" в анализ за развитието на пазара у нас през първите три месеца на годината.

И в момента голяма част от продавачите държат високи цени и в повечето случаи имотите им застояват на пазара, посочват от компанията, цитирани от vsekiden.com.

Над 4 пъти се е увеличил броят на осъществените огледи на имоти от началото на януари до края на март 2009 г. Сделките са по-малко в сравнение с този период на 2008 г. За пръв път от октомври се обръща тенденцията на спад в реализираните покупко-продажби на имоти спрямо всеки предходен месец. За месец март продажбите са повече от февруари и са се върнали на нивата от януари.

Това е положителен сигнал, но не е повод за прекален позитивизъм и еуфория, отбелязват от компанията. Реализираните сделки са на цени, сходни със средните за 2008 г. Сега обаче на тези цени се купуват много по-просторни, атрактивни и качествени имоти, тоест има реален спад в цените на имотите. Според анализа на компанията, докато търсенето на имоти в София е на добри нива, покупко-продажбите на имоти във Варна са на ниски нива от началото на годината.

Купувачите с интерес към Варна са по-колебливи в избора си, а реализираните сделки са на цени значително по-ниски от тези през миналата година. Тогава средната цена беше по-висока от тази в София - 107 500 евро, докато за първите 3 месеца на 2009 г. средните цени на реализираните сделки във Варна са около 70 хил. евро. Тоест намалението на цените е средно с около 37 500 евро.

Сделките с ваканционни имоти през 2009 г. са спаднали спрямо началото на 2008 г., но се поражда динамика от гъвкавостта на строителите и собствениците на такива имоти в предлаганите от тях оферти и цени. Купувачите през тази година избягват покупките „на зелено", като 75% от реализираните сделки с ваканционни имоти са с вече построени и дори обзаведени апартаменти.

Разгледайте нашите оферти в/близо до Варна


  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване