Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционният пазар се топи наполовина

2009-05-13   |  Радостина Маркова, Пари, бр. 86, 13.05.09, с.4+5

Осезаем спад на сделките за ваканционни имоти по Черноморието очакват брокерите на имоти през новия летен сезон. Прогнозите им варират от сравнително оптимистичните 20% надолу спрямо миналата година до драстично свиване на пазара с 40-50%. Всички обаче са категорични в едно: бумът на продажбите от последните три години няма как да се повтори.

Виновник

Основният виновник за спада на ваканционния пазар логично е финансовата криза и най-вече влиянието й върху ключови за нас дестинации като Русия. Според големите играчи, ако допреди година все още е имало и малко британски купувачи, тази година пазарът по морето ще е 100% руски. В същото време повечето признават, че дори при масирани покупки няма начин да се върнат продажбите от годините на британците и ирландците.

Прогнозите

Финансовата криза доведе до девалвация на рублата и ръст на безработицата в Русия. Това неминуемо ще повлияе върху нагласите на руснаците да купуват лайф стайл имоти в чужбина, смята Младен Митов, анализатор в агенция Явлена. Според него спадът на пазара този сезон ще достигне 30-40% спрямо миналия, а ако се прибавят и драстично намалелите продажби на парцели в някои дестинации по морето - дори 50%. Като най-засегнати брокерите единодушно сочат най-бурно застрояваните курорти през последните години?- Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, а на север - Каварна и Балчик.

По-благоприятна е прогнозата на Иван Горанов, генерален мениджър на агенция Home for You. Факт е, че кризата засегна руския пазар, но от друга страна, България е сред най-търсените от тамошните купувачи дестинации за ваканционни имоти, смята той. Сред добрите за пазара фактори са и рекламата, която съпътства Годината на България в Русия, както и облекчаването на визовия режим за руските туристи, посочи той. Въпреки това Горанов също очаква 30-40% спад спрямо миналата година.

От друга голяма агенция - Бългериан пропертис, обаче смятат, че пикът на руските купувачи у нас е бил миналата година, а през тази се очаква ваканционният пазар да се свие наполовина. Според оперативния директор на компанията Полина Стойкова един от основните фактори за това е променената нагласа на руснаците и превръщането им в спекулативно настроени купувачи. Покрай кризата и спада на цените в Испания и Кипър все по-често получаваме запитвания от рода: паднаха ли вече цените и в България. По всичко личи, че това ще е ключът към продажбите този сезон, смята тя.

Цените

Данните по морето сочат, че спадът на цените от миналото лято насам е средно 15-20%. Според Иван Горанов от Home for You той засяга предимно комплексите с по-лоша локация и изпълнение, като вече има и по-драстични случаи - от първоначално исканите 900 EUR/кв. м за новия сезон цените падат до 600-650 EUR/кв. м.

От Бългериан пропертис също отчитат спад на цените, но предимно при незавършеното строителство. При него обаче съществува рискът предприемачът да не събере нужното финансиране и сградата да остане незавършена. На по-задна линия в Равда например вече може да се намерят апартаменти с 1 спалня за 30-35 000 EUR. Въпреки това има и локации, където строителите държат цените с надеждата, че новият сезон ще донесе очакваните продажби, коментира Полина Стойкова. Тя даде за пример центъра на Слънчев бряг около хотел Кубан, където все още се предлагат апартаменти по 1700 EUR/кв. м. До юли - август обаче инвеститорите ще усетят, че продажбите не вървят, и ще свалят цените. Тогава ще е най-изгодният момент за покупка на ваканционен имот, прогнозира Полина Стойкова.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване