Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Статистиката отчете почти 30% поевтиняване на жилищата

2009-10-26   |  Сега, бр.244, 24.10.09, с.5

С цели 28% са паднали пазарните цени на жилищата в България на годишна база. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2009 г. Средната цена на апартаментите у нас за времето от юли до септември 2009 г. е 1021 лв. на кв.м. За същия период миналата година обаче жилищата са вървели средно по 1418 лв. на кв.м. Тогава бе отчетен пикът в цените на жилищата в България, които от третото тримесечие на 2008 г. насам непрекъснато спадат.

От данните на статистиката, които се черпят само от реално сключените сделки, излиза, че оттогава досега няма никакви признаци на задържане на цените. Например през третото тримесечие на тази година жилищата са поевтинели с 5% спрямо предходните три месеца. За времето от юли до септември има понижение на цените в почти всички областни градове. В някои от тях поевтиняването е дори с повече от 5%. Например в Монтана цените на жилищата са паднали с 16.3% спрямо предходното тримесечие. Във Видин и Шумен поевтиняването е с 10%. Дори в Пловдив, където цените са сравнително високи, жилищата са поевтинели с близо 8% спрямо предходното тримесечие. Средната цена на апартаментите в града под тепетата е 1073 лв. за квадрат.

В столицата цените на жилищата през третото тримесечие са паднали с 6% спрямо предходното, но все още остават сред най-скъпите в страната - средно 1640 лв. за квадрат. По-скъпи са единствено апартаментите във Варна, където през третото тримесечие на годината жилищата са се продавали средно за 1770 лв. на кв.м. Там и понижението спрямо предходното тримесечие е само 3%. Другият град със сравнително скъпи жилища е Бургас. Спрямо предходното тримесечие цените там са паднали с 6% и вече достигат 1379 лв. за квадрат.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване