Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пампорово 2 под Снежанка

2007-08-09   |  в-к 24 часа, 9 август 2007, от Валентин Хаджиев

Усилено строителство кипи по долната част на южния склон на връх Снежанка и темповете вещаят да достигнат това на север и изток, където е Пампорово. В момента едновременно се издигат девет хотела и апартаментни комплекси между живописните смолянски езера, които са природен паметник с национално значение, определени от екоминистерството.

Развихрянето на строителството тепърва предстои, тъй като най-много обекти се предвиждат в подножието на Снежанка, където е началната лифтстанция към върха с капацитет 620 човека на час, а оттам има достъп до цялата пистова мрежа от 28 км в курорта.

В момента в района общата леглова база в хижи, почивни станции и малки хотелчета е 460 броя. Десетки други имоти чакат удачен момент за разрешително и първа копка. Сред инвеститорите са Христо Стоичков и бизнесменът Валентин Златев.

Футболната звезда има имот до параклиса "Св. Дух" на метри от лифта за връх Снежанка, където смята да издига ваканционно селище. Той взе 16 декара преди две години. Златев възнамерява да строи комплекс от супермодерни къщи. За да са уникални, ще бъде обявен международен конкурс за проект.

Парцелите в района на смолянските езера достигат до 70 евро на кв. метър. В интернет вече се предлагат започнати ваканционни апартаменти на цени над 1700 евро за кв. метър, което е два пъти по-скъпо от Пампорово. Поне 50% от строящите се апартаменти са продадени на зелено. Купувачи са предимно англичани.

Кметицата на Смолян Дора Янкова, която е наясно с инвестиционния интерес към местността Смолянски езера, предвижда цените на имотите да скочат двойно. Високата цена се формирала от разположението - то е между Пампорово и бъдещия мегакурорт Перелик, и на 5-6 км от Смолян.

Смолянските езера са сред местата в България с най-силна отрицателна йонизация на въздуха, с високи параметри в UV спектъра, въздух с ниско микробно число, висока фитонцидна наситеност. Заради уникалния въздух в местността още по време на Втората световна война тук са докарвали немски войници за лечение.

Въздухът е благодатен за хора с проблеми с белите дробове и кожата, както за здрави да прочистят дихателната си система. Научно е доказано, че в района на Смолянските езера организмът се възстановява по-бързо. Благоприятният ефект се получавал от планинския бриз, който се засича – долняк и горняк, както го наричат местните. По настояване на Янкова езерата влязоха в разширените граници на града.



Границите на територията са отразени в приложения опорен план. Площта възлиза на около 5573 дка. В местността съществува защитена горска територия, където се забранява сеч освен санитарна, паша, строителство, разкриване на кариери, ловуване.

"Няма да се допусне презастрояване, всички обекти са в рамките на цялостния план", казва проектантът Камелия Пешунова от Националния център за териториално развитие в София, който спечелил конкурс на общината за цялостната концепция за развитие на района. Разрешителните са за сгради до 4етажа в по-южните части в посока към Смолян и до 2 стажа на север към подножието на връх Снежанка.

Забранява се строителството в непосредствена близост до самите езера, а собствениците на имоти се задължават да правят алеи и широки паркоместа. В района към път към лифтстанцията "Езерата-Снежанка" се предвижда алея за велосипеди, както и рибарско селище. В момента няма нито достатъчен капацитет от вода, нито електрозахранване в местността.

Планира се извор в горната й част, който е с капацитет от 40 литра в секунда, да се използва за снабдяване с вода.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване