Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Тактики на британските брокери на имоти за успешни сделки

2014-11-11   |  www.investor.bg, 10.11.2014

Британските брокери на недвижими имоти прибягват до различни хитрости и тактики, за да повишат привлекателността и цената на имота, който се опитват да продадат, сочи проучване на Big Yellow Self Storage, цитирано от PropertyWire.

Така например много брокери признават, че са чистили имотите и са скривали различни вещи преди оглед. Около 36% споделят, че са отваряли прозорците, за да проветрят, 31% са скривали вещи под леглото, а 29% са подреждали разхвърляни стаи.

Други пък са прибягвали до изпитани трикове - 22% са включвали осветлението, за да създадат впечатление за повече светлина, а 15% са варили кафе, за да стане атмосферата по-уютна.

Проучването разкрива още, че 21% от анкетираните брокери са прибирали вещи в шкафовете, 17% са пръскали с ароматизатор, а 10% са препоръчвали на собствениците да се отърват от големи мебели и предмети пред оглед.

„Всеки брокер иска да получи най-добрата цена за продавача, но много от начините, по които го постигат, остават незабелязани“, коментира експертът по имоти Кейт Фолкнър.

Проучването обхваща и различни тактики за повишаване на продажната цена на имота. Така например разчистването на кухнята от дребни уреди като тостери и чайници може да повиши цената с 973 паунда, обособяването на отворена ежедневна площ – с 972 паунда, а прибирането на различни украшения и сувенири – с 948 паунда.

В някои случаи пък премахването на обемни предмети с цел да се увеличи пространството е вдигало продажната цена с 11%. На практика всеки квадратен фут (0,09 кв. м) разчистена площ струва средно 238 паунда, сочи проучването.

„Великобритания е притисната от жилищен проблем и има едни от най-малките имоти в Западна Европа, така че наличното пространство е все по-важно за купувачите, както добре знаят брокерите. Според нашето проучване една пета от купувачите не биха отправили оферта за даден имот, защото е твърде задръстен от вещи, затова е в интерес на брокерите да посъветват продавачите как да разширят пространството, за да постигнат сделка“, казва Антъни Чинъри, говорител на Big Yellow.

Според около 95% от брокерите на имоти разчистването на имота от излишни вещи и предмети води до по-високи продажни цени.

Две трети от продавачите, които са разчистили имота си преди оглед, са получили средно с 4811 паунда по-висока оферта от очакваното, сочи проучването.

В него се изреждат и някои вещи и предмети в имота, които според брокерите карат купувачите да отложат сделката. Около 35% от тях посочват като такива коледна и празнична украса, 33% - кухненски уреди и други натрупани предмети върху плотовете, 16% - купчини детски играчки, 13% - евтина или стара кола пред жилището, а 8% - разхвърляни дрехи.

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване