Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търговските площи у нас растат с 370% следващите 18 месеца

2009-09-10   |  Класа, бр. 591, 10.09.09, с. 16

До 2011 г. обемът на новозавършените центрове вероятно ще спадне с около 45% от пика си през 2007 г.

В следващите 18 месеца търговските площи у нас могат да отбележат безпрецедентен ръст от 370%, ако всички проекти за молове се приключат в срок. Това отбелязва консултантската компания за имоти Cushman & Wakefield в последния си доклад за пазара на търговски центрове в Европа. Турция и Русия все още са начело по търговски центрове в проект, като около 2 млн. кв. м и 1,8 млн. кв. м съответно в двете страни са планирани за откриване до края на 2010 г.

В Западна Европа най-голям обем нови площи в проекти има във Франция. През първите шест месеца на годината са били отворени 3,1 млн. кв. м площи в 115 нови търговски центъра, което е с 18% по-малко в сравнение със същия период на 2008 г.

Инвестициите в търговски центрове се понижават с 54% на годишна база до общо 8,3 млрд. евро. В Източна Европа инвестиционната активност е почти замряла, въпреки че на по-установените пазари, като Великобритания, Германия, Франция и Испания, има известно оживление, отчитат от Cushman & Wakefield. Най-голям обем нови търговски площи са били отворени в Русия, където през първото полугодие на пазара са излезли приблизително 580 хил. кв. м, от които около 45% са построени в Москва.

От компанията прогнозират, че през тази година в Европа ще бъдат открити около 8,7 млн. кв. м нови площи, което е с 5% по-малко в сравнение с 2008 г. През 2010 г. се очаква да бъдат отворени магазини върху 7 млн. кв. м. Пълното влияние на глобалната рецесия обаче ще бъде почувствано най-силно през 2011 г., когато се прогнозира откриването на само 5 млн. кв. м нови площи - най-ниската стойност от 2003 г.

Най-голям обем нови търговски площи през първото полугодие са завършени в Русия - 580 хил. кв. м, от които 45% - в столицата Москва.

Турция и Русия продължават да водят по брой проекти за търговски центрове, като до края на 2010 г. ще бъдат открити съответно 2 и 1.8 млн. кв. м търговски площи.

В Западна Европа Франция има най-много проекти за нови търговски центрове, като фокусът се поставя върху средно големи обекти във второстепенни градове.

Според прогнозите, най-голям ръст в проценти се очаква в България, като след страната ни се нареждат Латвия и Румъния. Ако всички проекти, които са планирани за следващите 18 месеца в България, бъдат завършени в срок, страната ще отчете ръст от 370% в обем на търговските площи.

Разгледайте нашите оферти на магазини

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване