Темпът на поскъпване при лукс имотите се забавя

2017-03-15   |  fakti.bg

Редица фактори водят до забавяне темпа на поскъпване в сегмента на луксозни имоти в цял свят. Като се започне от въвеждането на нови данъци върху този тип недвижимости и се стигне до стагнацията на цената на петрола.

През 2015 г. стойностите при луксозните имоти са спаднали с 1.8%, а през 2016-а са се повишили едва с 1.4%. По този начин спадът на доходността от този актив ще се превърне в норма в близко бъдеще.

Лондон е градът, в който се наблюдава най-силен спад в цените на луксозните жилища и къщи. Поевтиняването в рамките на година е 6.3%, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Най-голямо поскъпване има в Шанхай, Пекин и Гуанджоу - 26% за година.

„Два са ключовите фактори, които влияят на цените в сегмента. На първо място това е икономическа активност във всяка държава. На второ - икономическият ръст в световен мащаб", казва ръководителят на отдел международни изследвания Кейт Евърет Алпен.

Що се отнася до Европа, то в някои държави сегментът се стабилизира. Ако през 2015 г. делът на европейските градове с понижаващи цени при лукс имотите е 65%, но през 2016-а техният брой е спаднал до 50%. В Амстердам цените са се повишили с 10% през миналата година. В северна Италия се отчита спад от 8%. По-напред в класацията се издигат Ибица и Палма де Майорка.


  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване