Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Повиши се търсенето на земеделска земя

2010-05-19   |  Dir.bg, 18.05.10

В последно време има сериозно търсене на земеделска земя в почти всички региони на страната. Това каза Марин Недев, директор на Система за агропазарна информация /САПИ/.

Според него основната причина е свободният финансов капитал в евро, който търси вложение в такива имоти с намерение за по-нататъшна инвестиционна политика. Търсене на земеделска земя има основно в атрактивните, производителни райони - Дунавската равнина, Добруджа, Тракийската част, уточни Недев. Търся се уедрени парцели за земеделска дейност. Ако преди години се търсеха парцели над 50 декара, то сега се търсят такива около и над 10-20 декара, каза експертът. Основните инвеститори са българи.

По данни на САПИ за 2009 г. пазарът може да се раздели на два периода. Първият включва началото на годината, когато няма съществена промяна в пазарните цени и във факторите, които характеризират пазара от 2008 г. Вторият е през есента на 2009 г., когато пазарът се стеснява поради очакваните промени в натуралните плащания. При рентата се наблюдава комбинирано влияние на противоположно действащи фактори - от една страна субсидиите увеличават възможността на арендаторите и земеделските кооперации за изплащане на по-високи ренти, но от друга страна изкупните цени за реколта 2009 са доста ниски. Това е довело до ограничение в разходите, включително и на рентата, заяви експертът. Най-висока е тя при земи, изкупени от фондове, които настъпателно са извоювали високи цени, с която земеделските производители е трябвало да се съобразят. Тези цени са се сформирали още преди две години, когато са започнали и плащанията на единица площ по линия на ЕС, съобщи Недев.

Сега една част от тези плащания се преливат в пазара на земята, а друга част отиват за по-висока рента. Сравнително малка част е насочена към модернизация на земеделските стопанства, което е и парадокс в българското земеделие, но той не се наблюдава само през 2009 г. През миналата година са сключени 110 хиляди сделки за 1 млн. декара земя, показват данните на САПИ. В сравнение с 2008 г. сключените сделки са с 15% по-малко, а площта на продадената земя - с 34% по-малко.

Средната пазарна цена за земи със селскостопанско предназначение за 2009 г. е 297 лв. на декар или спад с 5% от равнището за 2008 г., което е 312 лв. на декар. За трета поредна година най-активен е пазарът в Северен и Централен регион, съобщи Недев. В сравнение с 2008 г. е значителен сривът в пазарните цени - с близо 45%. 70% от сделките се осъществяват с областите Плевен и Велико Търново. Средната пазарна цена в тези области е 290 лв. на декар, показват данните. В Северния и Централния район се отчита и най-голямата активност в наемните отношения. Сключени са 55 269 договора за над 1 млн. декара. Равнището на рентни плащания е относително стабилно през последните години, казват специалистите. Средната рента достига до 25 лв. на декар, а в натура най-често представлява до 15% от средния добив, показват данните на САПИ. В района няма активен пазар на земя с нестопанска цел, съобщи Недев. За 2009 г. за сключени 140 сделки за 768 декара земя. Продадената земя е в района на Велико Търново и Тетевен. Средната пазарна цена е 4 046 лв. на декар или спад от близо два пъти от равнището на 2008 г. Относително стабилен е пазарът в Североизточният район.

През 2009 г. са сключени 22 420 сделки за 255 689 декара земя. Най-слабо развит е пазарът в Югозападния регион на страната и това е в резултат на ниската ефективност на земеделието и структурата на региона. Средната пазарна цена е 336 лв. на декар и пада със 7.5%.

Прогнозите на пазара за земеделска земя за 2010 г. са оптимистични, коментира още Недев. Те са свързани с очакваните финансови ресурси в земеделието. Състоянието на пазара според основните му качествени характеристика може да се раздели на три периода. Първият период е от 1998 г. до 2003 г., когато пазарът е бил слаб и неатрактивен. Предлагането на земеделски земи преобладава над търсенето, което е било основна причина за подтискане на цените надолу. Средната пазарна цена за този период е 141 лв. за декар.

Преговорите по присъединяването на България към Европейския съюз и прилагането на общата селскостопанска политика чрез директни плащания активизира пазара на земеделска земя, отчитат експертите. Това е вторият период - 2004 г. - 2006 г. Тогава пазарът е изключително атрактивен и в повечето райони на страната превес взима търсенето. Средната пазарна цена за този период се е повишила с 24% или достига до 175 лв. на декар.

През 2008 г. вече се отчита един изключително активен пазар на земеделските земи и пазарните цени достигат до 312 лв. на декар. Третият период започва през миналата година. Ситуацията през 2009 г. е интересна, като се различава по доста показатели от тенденциите, характерни за 2004 г. и насам, съобщи Недев. Основата причина следва да се търси във финансовата криза, която за отрасъл Земеделие се проявява и като икономическа и е засегнала най-вече поземлените отношения.

Промените, които се наблюдават са, че активно се предлагат земи от собствениците, като не се търси реализацията на по-високи цени, а на такива, които осигуряват “оцеляване“. Другото, което се наблюдава, е избирателност при покупката на имоти, както и завишени изисквания за по-големи парцели. През 2009 г. в повечето райони на страната свършиха така наречените лесни имоти. Липсва и конкуренция, обяви Недев. Според Марин Недев цената на земята след като започна кризата не е достигнала дъното си от 1998 - 2000 г., когато е била около 171 лв. на декар. По думите му тя има потенциал да върви нагоре, ако има добра политика от страна на Министерството на земеделието и сериозни програми от ЕС за стимулиране на селското стопанство.

Разгледайте всички наши оферти на земеделска земя

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване