Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Увеличават се вложенията в недвижимости

2010-10-15   |  Монитор, 15.10.10

До края на годината чуждите инвестиции у нас ще достигнат 2 млрд. евро, прогнозира вчера изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Това напълно съвпада с размера на очакваните чуждестранни вложения, които премиерът Бойко Борисов предрече по време на среща с представители на бизнеса през юни.

За първите седем месеца на годината у нас са постъпили 730 млн. лева, уточни Стефанов. Тези средства са значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но те се увеличават постоянно, каза той. Спадът в чуждите вложения се дължи в 80-90 на сто от случаите на намалени инвестиции във финансите и недвижимите имоти. Въпреки това анализът на отраслите, от които постъпват инвестиции, отново се води от недвижимите имоти, където са налети 200 млн. евро, следват химическата индустрия със 100 млн. евро, преработката на нефтопродукти и енергетиката, където също има 100 млн. постъпления. В агенцията очакват до края на годината да има ръст на инвестициите в промишлеността, телекомуникациите, атрактивни са също така енергетиката, недвижимостите и строителството.

През следващите години ще бъдат атрактивни всички браншовете, свързани със зелената индустрия, както и в широколентовия достъп до интернет. Това прогнозира от своя страна председателят на Българския икономически форум Георги Табаков. Според него към перспективните инвестиционни сектори трябва да се причисли и управлението на отпадъците. По време на предстоящия Български икономически форум, който ще се проведе през ноември в столицата, ще бъдат анализирани факторите за икономически растеж на България през следващите десет години, обяви Табаков. В момента всички страни от европейската общност търсят решения за развитие през следващите 10 години.

На срещата, в която ще участват представители на всички икономически министерства, ще се обсъжда следващият период на европейските програми от 2014 до 2020 г., по които вече се работи. Целта е да се избегнат пропуските, допуснати при предишния период от 2007 до 2013 г.

Има опасност страната ни да не усвои средствата в размер на 12 млрд. евро, които ни се полагат по европейските програми и да не получим увеличение на европарите, предупреди Евгени Иванов, генерален мениджър на фирма, специализирана в управление и разработване на проекти по европейски фондове. Към момента едва 7 на сто от европейските средства са усвоени.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване