Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Възстановяване на имотния пазар в България

2014-08-29   |  DarikFinance.bg, 28.08.2014

Дълго след като се срина под натиска на глобалната криза в сектора на недвижимите имоти и след като цените паднаха с 30% под нивата им от 2008 г., жилищният пазар в България започва да се възстановява, пише The New York Times.

Данните от Националния статистически институт показват поскъпване на жилищата с 1.79% през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение с предходната година, а през второто тримесечие ръстът на цените достигна 2%, коментира Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В най-големите градове в страната, като столицата София и Пловдив, има най-голямо покачване на цените на жилищата, отчита тя.

Около 10 на сто от купувачите на българския пазар на имоти са чужденци, посочва Станислав Петров, мениджър продажби в "Селект".

Според него чуждестранните купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, са склонни да инвестират край брега на Черно море и по-специално в градовете Варна и Бургас, следвани от ски курорти, като Пампорово и Боровец. Третата предпочитана дестинация е София, където и цените са по-високи.

Средната цена на жилищата в София през първото тримесечие на тази година достигна 753 евро за квадратен метър, докато във Варна беше 699 евро.

Чуждестранните купувачи търсят имоти на първа линия край плажа, които поради ограниченията за строеж са по-редки и по-скъпи.

Британските купувачи, които дадоха гориво за балона на цените в имотния сектор в България през 2000-2008 г., до голяма степен бяха заменени от руснаци, но сега, според Стойкова, се завръщат на българския пазар.

Руснаците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в България, но към тях се присъединяват инвеститори от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка.

През последните две години в България се наблюдава и нарастващ интерес от страна на купувачите от Близкия изток, от страни като Ливан, Обединените арабски емирства, Сирия и Пакистан. Повечето купувачи плащат в брой, отчита Петров.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване