Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Всеки квартал в различен цвят

2017-10-23   |  Телеграф, 21.10.17, с. 9

Всеки квартал в София ще бъде в различен цвят.Той ще бъде определен в нова наредба за градския дизайн, която предстои да бъде изготвена от общинския съвет. В нея ще се посочва какъв трябва да е естетическият облик на отделните райони на града. Това включва както цветовете на фасадите на сградите, така и вида на настилките, тротоарите, пейките и другите елементи на градското обзавеждане.Създаването на такава наредба е залегнало в проекта за промяна на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, който беше представен вчера пред депутати и общински съветници от главния архитект на столицата Здравко Здравков и председателката на комисията по устройство на територията в общината Силвия Христова.

Височина
В законопроекта се регламентира височината, която могат да достигат новите сгради в столица¬та. В голяма част от града - пояса между Южната дъга на Околовръстното бул. „Цар Борис III" центъра бул. „Драган Цанков" и бул. „Александър Малинов", няма да се разрешава строителство на здания по-високи от 75 метра. Целта е да не се допуска небостъргачи да закриват гледката към Витоша. Още по-големи ще са рестрикциите зад Южната дъга. В намиращите се там баровски квартали няма да се вдигат къщи и кооперации по-високи от 15 метра т.е. до 5 етажа.

По време на дискусията вчера беше направено предложение ограничението в посочения пояс да не е заковано на 75 метра, а да зависи от топографията на района. Ако сградата е на хълма в „Лозенец" например, рестрикцията да е по-голяма, тъй като там е по-високо и ще се закрива гледката.

Cumu
Определени са и места, на които ще могат да се вдигат небостъргачи. Едното от тях е на входа на града на „Цариградско шосе", където вече има няколко високи сгради. Другото такова „сити" се предвижда да бъде в края на „Люлин" при бул. „Царица Йоана". Според главния архитект Здравко Здравков обаче небостъргачите трябва да бъдат многофункционални сгради, работещи 24 часа в денонощието, а не да събират потоци от хора сутрин в 8 - 9 ч и вечер след 19 ч да „заспиват".

Вижте актуалните ни предложения за ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване