Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Всеки месец купуваме 3300 имота с ипотека

2015-10-19   |  Телеграф, 19.10.2015

Броят на сключените ипотеки се е увеличил с близо 30% в сравнение с миналата година. Това показват данни на Агенцията по вписванията за записаните нови ипотеки през третото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г.

Общият брой на новите записани ипотеки през юли, август и септември за цяла България е близо 10 000, тоест по 3300 имота месечно се купуват на кредит. Това е с над 2500 повече, отколкото са били регистрирани през същите три месеца на миналата го-дина. Най-много ипотеки били са записани в София - близо 2700, като увеличението е с 26% на годишна база. Това прави по цели 900 ипотеки на месец, въпреки че става въпрос за летни месеци, които традиционно се считат за неподходящи за подобни биз-нес начинания. След това се нареждат Пловдив и Варна с около 800 ипотеки, Бургас с малко над 400, Русе с 350 и Стара Загора с 330 общо за трите месеца.

При отпускането на преобладаващата част от 3/4 от тези жилищни кредити всъщност не се ипотекира имотът, който се придобива, а такъв, който кредитополучателят вече притежава, сочат още данните. Тоест в масовия случай новодомците купуват или второ жилище за себе си, или залагат своя имот, за да купят къща на децата, сочи практиката.

Освен това статистиката показва, че само една от шест сделки за продажба на имот у нас се финансират чрез ипотечни заеми. Сред основните причини за значителното увеличение на броя на жилищните кредити е понижението на лихвените нива. В последната една година годишният процент на разходите, който новодомците плащат, падна с 1,15 процентни пункта до 6,1%, показват последните анализи на Българската народна банка.

Съдействие при покупка на имот с ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване