Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери отчитат забавяне на спада на цените на имотите у нас до 8,3% през 2010

2011-01-25   |  www.investor.bg

2010 г. донесе стабилизация на цените на имотите и нарастване на броя на реализираните покупко-продажби, а за 2011 г. се очаква продължаваща стабилизация на цените, по-убедителен ръст на сделките и слабо покачване на цените на имотите от последното тримесечие на годината, прогнозират в годишния си доклад от агенцията Бългериан Пропертис.

Спадът в цените на имотите у нас на база реализирани сделки през 2010 г. забави темп и средно за 2010 г. е 8,3% спрямо 2009 г., сочат данни на агенцията. За сравнение, средният спад на цените през 2009 г., отчетен от компанията, беше 36%. Анализът обхваща данни за сделки с жилищни, ваканционни и селски имоти, като данните са на база сключени сделки от агенцията в цялата страна.

В петък от НСИ отчетоха 10,1% средно намаление на пазарните цени на жилищата през 2010 г. спрямо предходната година, като тук влизат само данни за апартаменти в областните градове без новопостроени имоти.

Агенцията отчита и 10% ръст в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна през 2010 г. спрямо 2009 г.

Пазарът в София
Пазарът на имоти в столицата беше най-динамичен в цялата страна през 2010 г. В началото на 2010 г. се търгуваха повече имоти във високия ценови клас. Най-ниската стойност на средните цени на продадените апартаменти в София беше достигната през третото тримесечие на 2010 г., след което се отчита покачване с около 10%.

Съпоставяйки тези тенденции със случилото се и през 2009 г., от агенцията посочват, че се е оформила годишна цикличност, при която в първите месеци на годината се продават по-скъпи имоти, след което се търгуват имоти на по-ниски цени през второ и трето тримесечие и нивата на цените се покачват в края на годината поради възвръщане на интереса и платежоспособното търсене предимно към имоти в по-високия ценови клас.

Средната цена на продадените през агенцията апартаменти в София през 2010 г. е 76 хил. евро, евро, което е с около 2% по-висока стойност от средната цена на продадените през 2009 г. апартаменти – 74 500 евро.

Съпоставяйки средната цена на кв. метър за 2010 (920 евро на кв.м) спрямо тази от 2009 (998 евро на кв.м) се регистрира спад в цените с около 7,8%. Най-много реализирани сделки за покупки на имоти има през последното тримесечие – с около 20% повече от предходното тримесечие.

Новината през 2010 г. за имотите в София беше силният пазар и през традиционно слабите летни месеци на годината. През втората половина на годината сделките в София нараснаха с 30% спрямо първата половина на годината и с 16% спрямо втората половина на 2009 г.

Около 30% от продажбите в София са в комплекси от затворен тип, като това са предимно апартаменти във високи ценови клас. Прави впечатление, че има завръщане на интереса към апартаменти в централните части на столицата, отбелязват от агенцията.

Другите големи градове
От средата на 2010 г. се забеляза оживление на имотния пазар и в другите големи градове на страната освен в София. Това оживление обаче все още е далече от динамиката и зрелостта на пазара в столицата, посочват от агенцията. Можем да се каже обаче, че интересът към апартаменти във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове леко се засили и се реализираха сделки с апартаменти в порядъка между 20 хил. и 40 хил. евро.

Средните цени на продадените апартаменти за някои от големите градове според агенцията са:

Варна – 77 200 евро
Бургас – 41 800 евро
Пловдив – 43 400 евро
Велико Търново – 36 100 евро

Прогноза за 2011 г.
Ако икономиката продължава да се развива положително, каквито са прогнозите към момента, то нашите очаквания за имотите в България са през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г., ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. средните цените на имотите в страната да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%, прогнозират от агенцията.

От началото на 2011 г. те наблюдават активизация на интереса на купувачите, както и засилено предлагане на имоти за продажба и под наем, което говори, че всички, които са изчаквали, вече се връщат към пазара и търсят добри сделки.

Ако желаете да получите пълния годишен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на мейла си, моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване