Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Защо се увеличават сделките с имоти?

2013-04-22   |  www.fakti.bg

С 23% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2012-а. По данни на Агенцията по вписвания най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив – 28.6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас, с 18% и 17.5% повече. Столицата остава на четвърта позиция. През януари-март 2013 г. там са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е 3324. Увеличението тук е с 8.3%.

Четири са факторите, благодарение, на което наблюдаваме подобна оптимистична картина в сектора. „На първо място това е стабилизиране на цените и отшумяване на спада, което върна доста от отлагащите покупка обратно на пазара. Друг фактор е, че мина значително време от началото на кризата и хората осъзнават, че няма какво да се чака. На трето място трябва да отбележим, че има добри предложения на цени от 2005 г. Не на последно място трябва да кажем, че банковите депозити вече не са толкова доходоносни, а и хората виждат, че за нищо няма гаранции и гледат да купят реални активи”, коментира за imot.bg Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Всички тези фактори доведоха до завръщане на клиентите на градския пазар и покупка на жилища. Активността на руските купувачи на ваканционни имоти продължава.

Основните сегменти, които са активни, са жилищните и ваканционните имоти (вкл. и селските къщи). Миналата година жилищните пазари като че ли отстъпваха на оживлението по морето, но сега наваксват”, допълва Стойкова.

Данните от Агенцията по вписвания не предоставят информация колко сделки са се извършили по сегменти. „Трудно да се прецени какъв е делът на отделните имоти в общата картина, но на база на опита ни и нашите данни, мисля, че жилищните и ваканционните имоти са двигателят на пазара”, допълва оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

След началото на кризата подобен ръст в обема на сделки имаше през 2011 г.

Подробна информация за данните за 1-то тримесечие

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване