Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България сред пазарите с очакван най-висок ръст в цените на земята в света

2009-08-19   |  imoti.investor.bg

България бе посочена сред пазарите на земеделска земя, за които се очаква едно от най-високите нива на доходност в света. Въпреки ръста си от 300% в цените на земята за последните пет години, България се очаква да продължи да отчита високи повишения в стойността.

Части от Южна Америка, включително Бразилия, както и най-новите членки на ЕС, Румъния и България, са страните, за които се очаква най-добра възвръщаемост, сочи проучване на консултантската компанията Savills.

Това е така, тъй като базовите нива на подобни пазари често са много ниски, особено на местата, където земеделската продукция е недоразвита или секторът не се реализира в целия си потенциал.

Бразилия е отчела ръст от 350% от 2000 г. насам, а Парагвай, Уругвай и Аржентина са сред най-силно представящите се пазари. Според доклада тези страни ще продължават да оглавяват класацията на най-високи ценови ръстове.

Според проучването, в Централна и Източна Европа, Литва е отчела ръст от 550% в цените между 2004 и 2008 г., повишението за Румъния и Словакия е 350%, а за България и Латвия – 300%. Въпреки това цените на земята на тези пазари все още са значително под средните нива в глобален план.

Цените на земеделската земя в глобален план досега са останали стабилни по време на рецесията, като се очаква и занапред да продължат да устояват на кризата, сочи докладът.

Според компанията фактори за това са удвояването на населението на Земята от 1960 г. насам, загубата на около 50 млн. акра годишно заради различни индустриални проекти, урбанизацията и ръстът на населението, всички от които поддържат цените на земята стабилни.

„Не е учудващо, че цените на земеделската земя се очаква да продължат да растат по света, с нарастването на търсенето на храни и биогорива, подкрепени от увеличението на населението и на богатството в сравнение с един краен продукт какъвто е земята“, казва Хенри Уилкс, директор инвестиции в Savills.

„Технологичните подобрения в земеделието ще бъдат решаващи за изхранването на световното население.“

„Въпреки че сега има по-голяма волатилност в цените на суровините на фона на ниски лихви секторът е добре позициониран да преодолее настоящата рецесия и да се развива успешно за в бъдеще“, казва Йън Бейли, директор в компанията.

По думите му шанс за ръст имат райони, в които земеделската продукция е недоразвита, където цените са ниски, но са налице професионални мениджъри с добър опит, както и работен капитал. На такива места рентабилността от земеделската продукция има възможност да се подобрява, което ще доведе и до ръст в стойността на земята.

Разгледайте нашите оферти на земя/парцели


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване