Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Бългериан Пропертис: Средно с 200% са поскъпнали жилищата за 10 години

2011-03-21   |  Дневник, 21.03.11, с.IV

Средно с над 200% са се повишили цените на жилищата в България през последното десетилетие. Това показва анализ на пазара, направен от агенцията за имоти Бългериан Пропертис (Bulgarian Properties) на базата на данни от Националния статистически институт и Агенцията по вписванията. "Бяхме свидетели на едно много динамично за имотния сектор в България десетилетие, което донесе драстично нарастване на цените и обемите от сделки, както и активността в строителството, последвано от рязък спад през последните две години", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията. Анализът обхваща последните десет години, защото по думите на Стойкова "новият век постави началото на съвременния имотен пазар в България".

Първите две години на десетилетието започват с нулев ръст на цените на жилищата, показват данните. През 2003 г. за първи път се отчита двуцифрено покачване на годишна база, което достига най-висока стойност през 2004 г. – над 47%. През 2005 г. ръстът продължава да бъде значителен, а през 2006 г. се забавя до 14.7%. Следват 2007 и 2008 г., в които номиналният ръст на цените се връща до нива от над 20% - съответно 28% и 24%. Следват 2 години на спад – съответно с 22% през 2009 г. и 10% през 2010 г.

Най-високи цени на апартаментите са достигнати в София и Варна, като във Варна спадът е бил по-плавен, но към момента цените на кв.м. в двата най-големи града в България са почти еднакви.

Ако се отчете инфлацията, натрупаният реален ръст на цените на апартаментите в областните градове за последните 10 години е средно 68% за страната. За София е 51%, а за Варна - 88%. От пика на цените на жилищата през третото тримесечие на 2008 г. до последното тримесечие на 2010 г. спадът за страната е средно 33%. За София той е 36.6%, или цените на апартаментите в София са се върнали на нива малко под тези от 2005 г., е посочено в анализа. Натрупаният реален спад (след отчитане на инфлация) от пиковите стойности средно за страната е 36.6%, а за София е 39.7%. Продажбите на жилища намаляват с 45% през 2010 г. спрямо пика им през 2007 г., сочат пък данните на Агенцията по вписванията.

Спадът на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради е 56% през 2010 г. спрямо пика им през 2007 г., показват данните на НСИ. Спадът на разрешителните за строеж и на обемите продажба година преди настъпването на кризата са индикатори, които показват, че първо обемите, а чак след това цените реагират на промяната в пазарните тенденции, коментира Полина Стойкова. Тя очаква през 2011 г. обемите да започнат да нарастват, което ще бъде един от първите сигнали за излизане на пазара от кризата.

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ за десетилетието, моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване