Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищно оживление

2018-04-05   |  Капитал, бр.14, 05.04.2018, с.50+51

Оживлението на имотния пазар в столицата, което през миналата година се усети отчетливо и в статистиката, се пренася в 2018 г. под формата на строителство в жилищния сектор. Агенциите за недвижими имоти в София отчетоха ръст на цените в диапазон от 6 до 30% и повишен интерес от страна на купувачите през 2017 г. Прогнозите са лихвите по жилищните кредити да останат на рекордно ниските си нива в рамките на тази година. В този смисъл не е изненада, че през първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени за жилищни сгради, както и за обекти със смесено предназначение, които включват и жилищни единици.

На юг, но не само

Във фокуса на инвеститорите, които са получили разрешение за строеж след 1 януари 2018 г., продължават да са основно южните и югоизточните квартали на София. Най-много проекти с разгъната застроена площ (РЗП) над 3 хил. кв.м са одобрени в район “Лозенец” и в Зоната “Витоша - ВЕЦ Симеоново”, показват регистрите в направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) към Столичната община. Други квартали, в които ще започне строителството на жилищни и сгради със смесено предназначение, са “Манастирски ливади”, “Малинова долина” и “Овча купел”.Според скорошно проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton именно тези квартали попадат в зоните с най-силен интерес за застрояване с жилищни сгради.

Наличието на големи свободни площи и изграждането на третата линия на метрото са сред основните причини за фокусирането на инвеститорския интерес към тях. От консултантската компания предвиждат най-силен ръст на строителната активност в “Манастирски ливади-изток”, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 хил. кв.м жилищни площи.Най-големите проекти, които са получили виза за строеж, обаче не се ограничават само в южната част на града. Жилищни сгради с РЗП над 10 хил. кв.м ще бъдат изградени и в “Красна поляна”, “Банишора” и “Дианабад”. Единични проекти с РЗП между 3 и 10 хил. кв.м са получили разрешителни за строеж и в районите “Надежда”, “Връбница”, “Младост”, “Дружба” и “Възраждане”.

Инвестиция със заем

Докато преди около година и половина, когато търсенето на жилища в столицата започна да нараства динамично, купувачите разчитаха основно на собствени средства 3а покупка на жилище - тази тенденция постепенно отстъпи за сметка на по-голям дял кредитиране от банките.Друга тенденция, която отбелязват строителите на жилищни сгради, е, че голяма част от купувачите на пазара избират да вложат парите си в недвижим имот с цел инвестиция - отдаване на жилището под наем или препродажба. Фактор за такова решение са и почти нулевите лихви по депозитите, които правят алтернативите атрактивни.

По-малко офиси и магазини

Липсата на големи проекти за офис площи и търговски пространства се откроява в справката от НАГ за периода от януари до края на март. Сградите, които няма да се ползват основно за жилища, се броят на пръсти. Единственият по-мащабен проект с РЗП над 10 хил. кв.м и със смесено предназначение е в район “Лозенец” и е възложен от физически лица. В описанието на проекта обаче са включени освен офиси и търговски обекти и жилища, което означава, че не е изключено и в него да преобладават апартаментите.

По-големи проекти за нови бизнес сгради вероятно ще се появят на картата на София догодина, след като в края на март парламентът одобри промени в закона за устройството и застрояването на Столичната община. С тях се въведоха общи ограничения за височината на сградите в града с цел. да се пред отврати безразборното застрояване с високи сгради в града. Конкретни зони за небостъргачи обаче тепърва ще бъдат определени от Столичната община с промени в Общия устройствен план на града. Общината вече работи по измененията, но по план обсъжданията за промени по райони ще започнат едва в началото на 2019 г.

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване