НАСЕЛЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

КАВАРНА

ДОБРИЧ

Каварна се намира в североизточна България, на 64 километра от град Варна и на 49 километра от град Добрич на главен път Е89. Градът разполага с малко яхтено пристанище, риболовна база, просторен плаж и курортен комплекс, обособил се край залива, образуван и от малката река с очарователното име Долината на авлигите. Прорязаните варовикови скали и целия бряг са изключително живописни, особено ако се погледнат от вътрешността на морето. Каварна има обширен център, на който се намират Шадраваните, Пощата, Читалището, както и много офиси, банки, барове и кафенета.

География

Релефът е равнинен, равнинно - хълмист. По живописното каварненско крайбрежие е с дължина 42 км са развити малки плажни ивици. На брега е създаден просторен изкуствен плаж. До морето се издига труднодостъпният, с почти отвесни скатове нос Чиракман. В миналото Чиракман се е врязвал на километри навътре в морето, но при силно земетресение, той се срутва и постеопено ерозионното действие на водата оформя сегашния му непристъпен вид. На неговото равно плато са запазени развалините на крепостни стени, ровове, църкви, некрополи, където и до днес се провеждат археологически разкопки и изследвания. Районът е богат на минерални води, които се причисляват по качества си към трапезните. Каварненският край предлага великолепни възможности за развитието на екотуризъм и специализиран туризъм - наблюдения и фотографии на растения, на делфини и различни риби в крайбрежните води. Любителите на птици могат да останат с незабравими впечатления по всяко време на годината. Богатото разнообразие на птичи видове привлича туристи от цял свят и допринася Калиакра и Яйлата да се превърнат в едни от най - предпочитаните места у нас за развитие на орнитоложки туризъм.

История

Каварна е наследник на тракийското селище Бизоне, чиито най-ранни находки датират от края на VI в. пр. Хр. По-късно бива заселен и от гърци и става една от многото гръцки колонии по Черноморието. През I в. пр. Хр. градът пострадал от силно земетресение, което го погълнало почти изцяло. Възстановен е и включен в пределите на Римската империя, а по-късно и на Византия.

Днес следи от старото селище могат да се намерят по високите и по ниските части на околността. След основаването на българската държава на Балканския полуостров името на града неколкократно се променя. Наричат го Карвуна, Карбона, Карнава и най-накрая Каварна. През средновековието бива опустошен от нашествие на татари. По-късно е възстановен от болярина Балик и става самостоятелно княжество под името Карвунска хора. През 1393 г. е завладян от османските турци. Градът се придвижва бавно към досегашното си местоположение. Попада под огъня на Руско-турските войни от 1828-1829 г. и от 1850 г., възстановява се, но малко преди Освобождението жителите на Каварна въстават. В резултат от потушаването на бунта, градът е опожарен и опустошен от башибозуци, в него загиват 1200 души. Съграден отново, град Каварна става аграрен и рибарски център и участва в дуранкулашките бунтове от 1900 г. Днес градът е и промишлен център, в него има селскостопански техникум и пристанище.

Популярни местности в района на Каварна

Калиакра
Нос Калиакра е издаден 2 км навътре в морето. Намира се на 8 км от село Българево, община Каварна. Носът е природен и археологически резерват. Там гнезди аристотелевият корморан и могат да се видят делфини. През IV в. пр. Хр. тук израства селището Тиризис, по името на местното тракийско племе "тиризи". Според древногръцкия историк и географ Старбон, тук, наместникът на Александър Македонски - Лизимах е разположил своята войска във войната с черноморските градове - колонии, където скрил съкровище от четиридесет товара злато. През римската епоха крепостта се разраства под името Акрос Кастелум (укрепен нос) - строят се водопровод, баня, крепостни стени, обществени сгради. В края на XIV век крепостта става столица на Карвунското княжество на Добротица, който сече монети с името на Калиакра. Запазени са много архитектурни останки от крепостни стени, средновековни църкви, римска баня, водопровод, гробница, обществени сгради.

Яйлата
„Яйла“ е национален археологически резерват. Той е приморска тераса, отделена от Добружанското плато с 50 - 60 метрови скални масиви. Яйлата е неповторимо място, което съчетава археологически останки с природни дадености. Тук се намира пещерно селище от над 100 пещери от V хилядолетие пр. н. е. От Античността са запазени светилище, жертвени камъни, винарни, четири некропола от скални гробници, вкопани в скалния масив, запазена и частично реставрирана крепост от V-VI век след Хр. и други паметници на културата.През Средновековието пещерите са били използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях се различават прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.

„Русалка”
Ваканционно селище Русалка е разположено на 20 километра източно от град Каварна в уникалния природен резерват “Птичия залив” и на север от нос Калиакра. В силно урбанизираната Европа районът на “Русалка” е една от малкото опазени в наши дни диви степи на континента. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и растителни видове привличат милиони представители на пернатия свят и превръщат “Птичия залив” в оазис на недокоснатата от векове природа. Многобройни археологически паметници, най – старите от които са от преди 8000 години, превръщат крайбрежието на “Русалка” в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

В комбинация с красивата природа и интересните исторически забележителности, регионът около Каварна се превръща и в привлекателна туристическа дестинация за любителите на голфа. Това се дължи на двете нови голф игрища, като едното от тях се намира точно между градовете Балчик и Каварна, на плато, издигащо се над морето, а второто - близо до морето, под селата Топола и Божурец, на 3 км от Каварна. Гари Плейър - най-успешният играч на голф за всички времена, единственият играч в света, който е печелил „Бритиш Оупън” през три десетилетия казва: „България ще има най-доброто голф игрище в света” и отговори на въпроса: „Как намирате България? Вие посещавате България за първи път. Какво е Вашето първо впечатление?” така: „Вашата страна е много красива, с прекрасна природа. Чел съм много за България, но я посещавам за първи път. През 50 годишната си кариера на играч на голф съм пропътувал над 15 милиона мили около света. България ми харесва. Сега, когато ще строим две нови голф игрища в Балчик и Каварна ще идвам по-често и ще науча повече неща за страната ви. Основните критерии, които са определящи за терена, на който ще се строи игрището, са красивата природа, почвата и валежите.”

През последните години Каварна се превърна в място, където се провеждат множество концерти на световноизвестни групи – Nazareth, Metallica, Deep Purple, Rainbow, Black Sabbath и др.

Разгледайте нашите оферти в района на Каварна


  << прочети повече
Коментари от клиенти
Благодаря за перфектната работа на брокера Стефан Абанозов! Не случайно е определен от ...
Много съм доволен от нивото на обслужване и от огледите. Сътрудниците на компанията вършат работата ...
Поздравления, нека и следващите десет години да са също толкова плодотворни за вас. Радваме се, че ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Тук ще намерите най-изгодните ни предложения в гр. София
Последни Новини
Новият небостъргач №1 на София

18/Януари/2017
capital.bg

Високите сгради в София растат с невиждани дотук темпове. Първо в центъра, но вече и в странични разпръснати зони. На площад "Македония" с пълни темпове върви строителството на City Tower (74 м) на гръцкия инвеститор GEK Terna. Кулите на НИКМИ, или т.нар. "Милениум център" (85 м), се издигат край НДК, а първенецът по височина, но само засега – Capital Fort (126 м) на "Цариградско шосе", вече е пъл... прочети повече

Последни регионални новини
Модерна офис сграда от клас „А” отвори врати в Пловдив

28/Октомври/2016
Монитор, 27.10.16

Пред Пловдив има отлични перспективи за привличане на инвестиции в IT и аутсорсинг бизнеса, които да допринасят за икономическия растеж на града. Тази тенденция беше отбелязана по време събитие за откриването на най-новата офис сграда клас „А" в градът. Очакванията на инвеститорите от Галакси Инвестмънт Груп са проектът Офис Парк Пловдив да подкрепи икономиката на града, като го направи значително... прочети повече

Знаете ли, че?
Каква беше 2016 за пазара на имоти?

21/Декември/2016
economy.bg

Двуцифрен ръст в цените на имотите в София, засилено търсене, ограничено предлагане, увеличение на купувачите със собствени средства и бум на новото строителство. Това са част от тенденциите, с които ще бъде запомнен имотният пазар през 2016 според представители на водещи компании за недвижими имоти ... прочети повече