СТАТИИ

Анализ на пазара на бизнеси в България

BusinessForSale.BG

BusinessеsForSale.BG е дъщерен бранд на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС и консултантска компания по сливания и придобивания на български бизнеси и компании. Брандът бе създаден през 2009 година и вече набра скорост.

Година и половина след създаването на BusinessеsForSale компанията не отчита да има драстични промени на пазара в този сегмент. Динамика има по отношение на увеличения брой на нови бизнеси, които се предлагат за продажба. През последните няколко месеца се наблюдава и увеличение на броя на запитванията от потенциални купувачи. Определено има интерес към предложените от нас компании за продажба, но купувачи и продавачи засега не се срещат най-вече по отношение на цената. BusinessеsForSale.BG помага на собствениците на фирми не само да намерят успешна продажба на своя бизнес, но също и предлагаме намиране на съдружници или съ-финансиране.

Тенденцията през 2010 г. се състоеше основно в активизиране на броя на подадените оферти за продажба или съдружие в бизнес в България, както и активизиране на броя на запитванията, както от български, така и от чуждестранни купувачи. За съжаление, все още не се наблюдава ръст на броя сключени сделки, най-вече поради факта, че интересите на купувачи и продавачи не се срещат по отношение на цената. Едните искат твърде висока цена, а пък другите желаят за купят на твърде ниска. Често се среща сред българските бизнесмени, които желаят да продадат бизнеса си да прибавят към неговата стойност и емоционален елемент, да остойноствят времето прекарано от тях в развитието му, както и други инвестиции, които са направили. За съжаление, този подход при определяне на цената не работи в днешно време и всеки решил да продаде бизнеса си именно сега, в момента на световна икономическа криза следва да е наясно, че няма да получи "заслужената цена", която според него струва бизнесът му. Продажби се случват единствено на разумно ценообразувани бизнес, които имат и потенциал за развитие. Разбира се, винаги има изключения и това са бизнеси, които гарантирно могат да докажат, че инвестицията в тях ще носи на купувача над 10-15% годишна възвръщаемост на средствата, вложени в покупката.

В кои сектори се оферираха най-много бизнеси за продажба през 2010 г.?

Най-често идват предложения от страна на хотелиерски бизнеси, заведения, търговски обекти, производствени предприятия от леката промишленост, както и огромен брой предложения от страна на строителни предприемачи, които са замразили своите проекти и търсят продажба или съфинансиране.

Повечето оферти престояват на пазара достатъчно дълго, дори твърде дълго. Много компании са оферирани в продължение на повече от една година и то без ясна перспектива дали ще се случи скоро продажба. Ясно е за всичи, че времената, в които живеем не предполагат бърза продажба. Ето защо предварително съветваме всички продавачи да не пристъпват към продажба именно сега, ако могат да си го позволят, тъй като пазарът на скъпи активи и бизнеси е доста неблагоприятен.

Разбира се, има и доста компании, които са обявени на пазарната и заслужена според техните собственици цена, с цел да е ясно, че са за продан и в случай, че се появи купувач, готов да оцени и заплати качеството на тази компания. Всички клиенти са наясно и не очакват бърза продажба, особено ако цената е пазарна. Причината за това е, че потенциалните купувачи отдават твърде висока стойност на риска да придобият компаниия именно в настоящия момент, в тези трудни времена и при неясното бъдеще пред почти всички бизнес начинания в България.

Чуждестранният интерес към покупка на бизнеси в България

За никого не е тайна, че интересът от чужди инвеститори е намалял драстично спрямо годините преди кризата. Това се дължи на цялостнотно намаление на сливанията и придовбиванията в Европа, липсата на свеж капитал за инвестиции и най-вече в недоверието от страна на инвеститорите, че в настоящия момент покупката на бизнес би била печелившо решение. Почти всички сектори от икономиката в България са засегнати от кризата и повечето компании страдат при тези условия и не генерират печалба.

Покупката на бизнес не е просто решение, защото успехът на бизнеса се дължи и на множество субективни фактори, качество на персонала, ефективност на бизнес решенията и всичко това в една изключително динамична среда, каквато се наблюдава в момента. Със сигурност обаче към добре работещи и печеливши бизнеси, които могат да докажат стабилни доходи и възвръщаемост определено има интерес и не липсват сериозни запитвания и дори сделки. Такива компании определено се търсят дори повече от преди, защото в тези тежки времена всички инвеститори търсят сигурно вложение в печеливши дейности, каквито напоследък няма много. За съжаление повечето фирми, предложени за продажба в България, са в тежко състояние, задлъжнялост и с намалели обороти. Освен вливане на свеж капитал те изискват и сериозно преструктуриране, което най-често отблъсква инвеститорите.

При продължаване на стабилността на икономиката и липса на негативни тенденции през следващите месеци се очаква засилване на активността на чуждестранните купувачи и инвеститори. Типично за компанията е, че успява да предложи изгодни покупки на бизнес дори за малки частни инвеститори и купувачи от целия свят. В комбинация с различни допълнителни услуги от наша стана всички чуждестранни инвеститори у нас могат да разчитат на добро съдействие на локално ниво и грижа за тяхната инвестиция в България. Нашата страна до момента се представя достатъчно добре на междунардония бизнес пазар за времето на тази тежка криза, поради което имиджът на страната ни като инвестиционна дестинация е запазен. Имаме всички предпоставки да смятаме, че повече чужестранни инвеститори ще дойдат у нас през следващата година.

Тенденции и прогноза при продажбите на бизнеси за 2011 г.

Очакваме все повече компании от засегнатите сектори да бъдат обявени за продажба. Със сигурност ще продължи да има добри условия и изгодни цени за продажба. Компаниите, които успеят да се задържат на пазара ще успеят да се преструктурират и отново да започнат да печелят. При подобряване на икономическите условия е Европа и света, определено ще наблюдваме ръст на придобиванията и у нас. Моментът е подходящ за придобиване на интересен бизнес на изгодна цена, което ще бъде използвано от по-смелите инвеститори. За съжаление, натрупаният стрес и несигурност сред играчите на пазара е твърде голям и много малко от тях ще успеят да оценят добрите условия за придобиване именно сега. При подобрение на средата продавачите ще реагират и ще коригират цените нагоре.

Надяваме се през 2011 година да настъпи дългоочакваното отрезвяване на продавачи и купувачи и най-после те да се срещнат за да започнт да се случват сделки. В момента едните искат твърде висока цена, а пък другите са готови да платят твърде ниска. Пазарът е стресиран и играчите са несигурни. Когато ситуацията се успокои, тогава и пазарът ще се върне към нормалния си ритъм. Разбира се, никой не бива да очаква връщане на нивата от 2007 и 2008 година. Нормалното състояние би било да се случват повече сделки на разумно ценообразувани бизнес и компании. Вече се наблюдава успокоение сред играчите и икономиката. Ако това успокояване продължи и процесът се задържи стабилен в продължение на поне 6 месеца, то смятаме, че може да започне постепенно подобрение. Не очакваме бум на сливания и придобивания, но очакваме успокоение на пазара и сключване на повече сделки през 2011 година.

Разгледайте всички наши бизнес оферти

---
Авторски права: 2010 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2010.


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарим на нашият брокер Ангел Соколов (клон Варна). Абсолютно професионално извършена сделка при ...
Работят качествено и бързо, без никакви проблеми. Препоръчвам работата и услугите на BULGARIAN ...
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Ще поскъпват ли още имотите в България?

19/Май/2017
http://profit.bg

От повече сделки, но без повишения на цените, през сериозен ръст и евентуална възможност за зараждането на нов имотен балон. Брокерите и анализаторите са на коренно различни мнения за състоянието на пазара на имоти у нас.

Какви месеци ни очакват до края на 2017 г., трябва ли да се възползваме от рекордно ниските лихви по кредитите, за да купим имот, макар и на по-високи цени, трябв... прочети повече

Последни регионални новини
На бул.”Дондуков” ще има велосипедна алея

15/Март/2017
http://sofia.dir.bg

Има активна анкета на сайта на Столична община, за да могат гражданите да изразят своята позиция, правят се и обществени обсъждания. Това обяви по БНТ заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

По думите на Крусев, очаква се в рамките на месец да бъде избран окончателния вариант както за избор на настилка, така и за самата организация на движение по булеварда. За момента... прочети повече

Знаете ли, че?
Продажбите в най-луксозния небостъргач започнаха

03/Май/2017
http://fakti.bg

Един от най-големите комплекси, с които се сдоби центъра на София, е „Миленеум център” до административната сграда на НДК. Безспорно топлокацията изстрелват цените на предлаганите имоти в горния ценови сегмент. Апартаментите могат да бъдат купени в диапазона от 647 304 EUR до 1 353 508 EUR, или срещу... прочети повече