Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС коментира имотния пазар в България по Хърватската национална телевизия

2009-02-06   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, Централен офис

Хърватската национална телевизия HRT (Hrvatska radiotelevizija) потърси експертното мнение на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС – компанията с най-голям опит в продажбата на имоти на чужденци в цялата страна. Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова коментира в предаването „Отворено” на 2.02.2009 г. как се е отразил подемът на имотния пазар в България в резултат на покупките на имоти от чужденци.

Интересът към българския опит бе породен от новия закон в Хърватия, който дава възможност на чужденци да купуват имоти в страната, който влезе в сила в началото на февруари – още преди страната да стане членка на Европейския съюз (ЕС). Преди тази дата действаше ограничителен режим спрямо покупките на имоти от чужденци в страната.

Полина Стойкова изясни пред аудиторията, че по отношение на ограниченията, свързани с недвижимата собственост, нищо не се е променило след приемането на страната ни в ЕС – чужденците все още не могат да купуват земя като физически лица. Чуждестранните купувачи могат да се сдобият с апартамент, но това е нещо, което им бе разрешено и преди членството на България в ЕС.

За хърватската общност беше интересно да разберат какви са средните цени на имотите по морето и в столицата и как са се изменяли през последните години. По данни на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС през последните 4-5 години цените на имотите са се повишавали средно с по около 30%, като според годишния доклад на компанията за 2008 г. средната цена на продадените къщи близо до морето е 30 000 евро, а за апартаментите в София - 96 200 евро. Цените на апартаментите в морските курорти варират в широки граници – от 500 до 2 500 евро на квадратен метър. Това са цени, които хърватските специалисти коментираха като достатъчно ниски и атрактивни, въпреки големия растеж и подем на имотния сектор, тъй като хърватските имоти са в пъти по-скъпи дори преди либерализиране на режима за покупка на имоти от чужденци.

На въпрос кои националности съставляват мнозинството от купувачите на имоти в България през последните няколко години Полина Стойкова отговори, че това категорично са британци, ирландци, като напоследък България е популярна дестинация и за жители на страни от Източна Европа.

В заключение г-ца Стойкова коментира какво е донесъл този процес на България и обясни, че цялостният ефект от него е положителен – подем в строителната и свързаните с нея индустрии, допринасящ за общия икономически растеж на българската икономика през последните години, а в социален аспект – множество ремонтирани къщи, нова култура, донесена от чуждестранните купувачи и заселници, развитие на местните икономики под формата на нови ресторанти, магазини, по-висока заетост на хората в селата и малките градове, предпочитани за втори домове от чужденците.

Разгледайте нашите горещи оферти

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване