Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвестицията в земеделска земя – цени, възможности и последни тенденции

2011-02-07   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

През последния месец отново усилено се заговори за инвестициите в земеделски земи като една от най-добрите възможности, които българският имотен пазар предлага.

По данни на BULGARIAN PROPERTIES цените на земеделската земя спаднаха средно с около 30% през 2009 г., а търсенето през по-голямата част на 2009 г. се понижи с около 50% спрямо пиковите стойности от 2008 г. Ако през 2008 г. средните цени на продадените земеделски земи бяха около 350 лв. на декар, то през 2009 г. те се продаваха за около 250 лв. за декар. Активните играчи на пазара се изтеглиха и обемът на сделките рязко спадна. Изключение от общата статистика правят големите и комасирани парцели - спад в техните цени реално нямаше, тъй като предлагането е ограничено, а търсенето е стабилно. Това са парцели от над 100 дка, които са обработваеми.

От началото на 2010 г. пазарът на земеделски земи стана по-динамичен в сравнение с предходната година, което се дължи основно на спадналите през 2009 г. цени и връщането им до нива от 2006-2007 г. За нарастване на цените на земеделските земи през 2010 г. е трудно да се говори, но определено станахме свидетели на активизация и повишение на броя на реализираните сделки. Интерес имаше, както към големи, така и към по-малки единични парцели за инвестиция от частни лица с бюджет между 2000 и 15 000 евро. Продажби са се реализирали на средни цени между 150 и 250 лв. за декар, докато в пика преди кризата цените са били между 250 и 500 лв. на декар, а за някои парцели и в дадени райони - и по-високи.

Наблюденията ни показват, че в момента най-много се продават евтини парцели с не лоши параметри предимно за инвестиция с презумпция, че в дългосрочен план цените им ще нарастват. През последните месеци местните купувачи в България са се активизирали изключително много и изкупуват земеделска земя, тъй-като очакванията им са за повишаване на търсенето от земеделски производители, както и от инвеститори от целия свят. Най-евтини са земите в Северозападна България, а най-скъпи традиционно са в североизточната част на страната, където земята е плодородна и обработваема.

Според класация на консултантската компания Savills цирирана наскоро от Investor.bg, базирани на данни на Евростат и различни други източници за периода 2007-2009 г., цените на земеделската земя в България се нареждат на трето място сред най-ниските нива в ЕС. По-евтини са цените единствено в Литва и Словакия. Според информацията цените у нас към края на 2008 г., откогато са най-актуалните данни за нашия пазар, използвани от компанията, са средно около 1700 евро на хектар. За сравнение, в Ирландия, която се нарежда на първо място, за същата година цените са над 40 хил. евро на хектар. От Savills очакват да видим последващ стабилен ръст в цените на земеделските земи в ЦИЕ. Това са големи страни с плодородни земи. С подходящите инвестиции в ресурси и инфраструктура (пътища, пристанища и съоръжения за обработване), те са в идеална позиция да се възползват от ефектите от глобалния прираст, повишеното богатство и търсенето на възобновяема енергия, които всички водят до повишени печалби, коментират още от компанията.

Експертите на BULGARIAN PROPERTIES също подкрепят мнението, че земеделската земя в България е най-евтината в целия Евросъюз и тенднецията е цената да се повишава, особено след изминалите много успешни няколко години за земеделските производители в България. По наши наблюдения селското стопанство е най-незасегнатият от кризата отрасъл в България. Даже напротив, изтеклата 2010 година е най-успешната за земеделските производитеи у нас за последните 20 години.

Преимущества на инвестициите в земеделска земя

1. Няма годишен данък върху обработваемата земя.
2. Цените на този тип имоти се очаква да нарастват в следващите години, както и търсенето. Изследвания показват, че цените на този тип имоти остават сравнително стабилни по време на кризи.
3. Собствениците могат да дават под наем своите обработваеми земи на местни фермери и да получават рента без да има нужда да инвестират допълнителни средства в земята.
4. Няма ограничения за препродажбата на земя – това може да бъде направено във всеки един момент, като за продажбата на земи, притежавани от физически лица за повече от 5 години, не се плаща данък. Когато собственик на земята е юридическо лице, то дължи корпоративен данък за печалбата в размер на 10% (това важи и за всички чуждестранни собственици на земи, които ги притежават чрез фирми).

Категорията на земеделските земи

При търгуването със земеделска земя винаги се отбелязва категорията на земята, но не на всеки е наясно какво точно означава тази категория. BULGARIAN PROPERTIES специално подготви обобщена информация по тази тема:

Земеделските земи в България се категоризират в 10 категории (т.нар. бонитетни категории) според продуктивните възможности на почвите, климатичните условия, релефните и технологичните качества на земята, пригодността й за производство на различни видове растителна продукция и наложените ограничения на използване на земята.

Десетте категории на земеделска земя се определят според оценката на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури. Според разделението на земеделските земи с най-високо качество са тези от първа и втора категория, като то постепенно намалява до десета.

Категориите се определят по средния бонитетен бал* и са следните (при максимален бал 100):

1. първа категория - земи с бал над 90;
2. втора категория - земи с бал от 81 до 90;
3. трета категория - земи с бал от 71 до 80;
4. четвърта категория - земи с бал от 61 до 70;
5. пета категория - земи с бал от 51 до 60;
6. шеста категория - земи с бал от 41 до 50;
7. седма категория - земи с бал от 31 до 40;
8. осма категория - земи с бал от 21 до 30;
9. девета категория - земи с бал от 11 до 20;
10. десета категория - земи с бал до 10 вкл.

Това, което купувачите на земеделска земя трябва да имат предвид е, че цената й се формира в съответствие с това към коя категория спада, т.е. по-висока категория – по-висока цена.

*Среден бонитетен бал - средна относителна оценка на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури.

Разгледайте всички наши оферти за продажба на земеделска земя в България

---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване