Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Нараства броят на сделките с имоти във високия ценови диапазон

2009-12-15   |  Деси Бакърджиева, stroitelstvoimoti.com, 14.12.2009

Интересен и по-динамичен е бил пазарът на недвижими имоти през ноември 2009 г. Това показват последните данни на агенцията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис“. Общо реализираните сделки на компанията в страната са само с 15% по-малко от тези през октомври. Това е по-различен резултат от предишните години, когато спадът в броя на новите сделки след октомври винаги е бил доста по-голям.

Специалистите посочват, че видът на сключените в големите градове сделки също е бил нетрадиционен - предимно във високия сегмент, на цени от 100 000 евро нагоре. Анализът показва, че през изминалия месец в София са продавани апартаменти над 100 кв. м на цени между 100 000 и 250 000 евро със средна стойност на кв. м около 1100 евро.

Професионалистите подчертават, че това е пълна противоположност на октомври, когато са се купували по-малки апартаменти в столицата, на цени между 55 000 и 65 000 евро, за около 800 евро на кв. м. Тенденцията за сделки във високия сегмент важи и за Варна, където обаче и през ноември са реализирани покупко-продажби в ниския сегмент - в рамките на 20-30 хиляди евро. Сделките с имоти от среден клас продължават да са рядкост и може да се каже, че през 2009 г. за цялата страна важи тенденцията на закупуване на жилища в най-ниския и в най-високия пазарен сегмент.

През изминалия месец реализираните наеми на жилищни имоти в столицата са следвали пътя на продажбите. И в този сегмент интересът е бил насочен към по-скъпите апартаменти за разлика от октомври, когато са наемани жилища на ценови нива, с 25% по-ниски от тези през ноември. Това обаче не важи за морската ни столица, където са се наемали по-евтини апартаменти спрямо предходния месец.

Експертите отчитат, че през ноември броят на реализираните сделки за първи път през 2009 г. е по-голям в сравнение със същия месец на 2008 г.

През единадесетия месец на настоящата година „Бългериан Пропертис“ е реализирала с близо 38% повече сделки спрямо същия период на 2008 г. „От една страна, това е разбираемо, тъй като през ноември 2008 г. кризата беше вече факт и пазарът беше навлязъл в период на продължителен спад. От друга страна обаче, можем да кажем, че може би имаме признаци на стабилизация на имотния пазар, тъй като броят на реализираните сделки през втората половина на 2009 г. на месечна основа се запазва относително стабилен“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис“.

Изненадващ е и фактът, че през миналия месец е отчетено и раздвижване при морските ваканционни имоти, което не е типично за зимния сезон. Сключени са сделки както по Северното, така и по Южното Черноморие, отново с много евтини и със скъпи имоти. Наблюденията на консултантите показват, че втората по значимост група купувачи след българските продължават да бъдат британците, следвани от руснаци и рускоговорещи клиенти. Покупко-продажби с имоти от типа „втори дом“ са реализирани и с гърци, словаци, чехи, немци, кипърци, италианци и даже австралийци, американци и южноафриканци.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване