Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС анализира пазара на наеми

2009-04-14   |  Милена Богданова, сп. Имотът който търсите, бр. 39, 15.04 -15.05.2009

Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС:

На пазара на наеми има добро и качествено предлагане. То се дължи на многото новопостроени апартаменти, купени през последните няколко години с цел инвестиция и/или препродажба. Те вече са готови, обзаведени и собствениците им ги отдават под наем. Други наемодатели са хора, които в момента не могат да продадат апартаментите си поради забавянето на пазара, както и такива, които изплащат месечните си вноски за покупката на апартамента с доходи от наем на този имот. Поради увеличеното предлагане, наемателите също търсят изгодни сделки. Обикновено се опитват да договорят сваляне на наема с около 20-50 EUR, което съставлява около 8-10% от първоначално исканата месечна сума.

Категорично не прогнозираме българите да променят начина си на мислене и народопсихологията си дотолкова, че делът на притежаваните имоти да спадне драстично. Може би ще има период от една-две години, в които купувачите c по-ниски или несигурни доходи ще се въздържат от закупуването на имот с ипотечен кредит и ще предпочитат да наемат.

По отношение на бъдещето, не се очаква наемите да скочат драстично, тъй като и предлагането е доста високо. Наемният пазар трябва да се разглежда в тясна връзка с пазара на покупко-продажби на имоти в България, както и на икономическото развитие и стабилност на българските граждани и фирмите, извършващи дейност в страната.

Наемодателите бихме посъветвали да се консултират със специалисти - както при определянето на цената, така и при намирането на наематели, определянето на условия и изготвянето на договори. Собствениците често нямат реална информация за цените на пазара на имоти под наем, а се случва и да завишат цената поради сантиментални причини. Съветваме наемодателите още и да уведомяват наемателите за скрити недостатъци на имота, които така или иначе впоследствие биха станали явни.

Наемателите съветваме да избират внимателно подходящия за тях имот. Професионалните агенти предоставят услугата намиране на имот по зададени от клиента критерии. Това спестява на клиента доста време и усилия за намирането на правилния имот.

Разгледайте нашите оферти на имоти под наем

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване