Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Топим се и качваме цените на имотите

2011-10-17   |  24 часа, бр.282, 17.10.11

Населението на България намалява. Броят на жилищата обаче расте. Това води до спад в цените през последните години, особено след като се отдръпнаха чуждите купувачи.

Изводите са на Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан пропертис", на базата на данните от преброяването на НСИ. Според нея добра новина е, че качеството на жилищата и битовата осигуреност на домакинствата са се подобрили последните 10 г.

Нарастването на жилищния фонд от 1965 г. до 1985 г. е било обусловено от увеличаване на населението и удовлетворяване на жилищни нужди. След това строителството било подкрепено от процеса на урбанизация и вътрешна ми¬грация към големите градове и удовлетворяване нуждите на хора, чакали дълго за жилище.
След 1992 г., когато държавата се оттегли от пазара на жилища, навлезли много частните предприемачи. Интересът към покупка пък се увеличил.

През последните години търсенето бе подкрепено и от чуждестранния интеpec и той компенсира спада на населението, коментира Стойкова. Заради кризата и отдръпването на инвестициите отвън обаче пазарът се връща към интерес заради преселването към големите. Ваканционните и селските имоти щели да зависят от колебанията в чуждестранното търсене.

Ще отнеме няколко години наличните имоти да бъдат абсорбирани преди да започне съживяване на строителството, смята Стойкова. Тя очаква търсенето в големите градове да остане стабилно поради вътрешна миграция на населението.
Част от обитателите на панелни апартаменти пък щели да се насочат към новото строителство. В малките градове щяла да продължи липсата на демографските фактори. Това е в съответствие и с разрешителни за строеж на нови сгради - те намаляват спрямо предходни години. Така жилищният фонд ще се приближи до нуждите на населението.

Получете пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES на електронната си поща

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване