Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Растеж на цените – вероятно през 2012 г.

2011-01-20   |  Сп. Имам Имот, януари 2011 г.

Сп. Имам Имот помоли няколко компании за недвижими имоти за отговор на три въпроса:

1. Каква е оценката ви за развитието на пазара на имоти през 2010 година?
2. Очакваше се в края на 2010 година да има известно раздвижване и броят на сделките да се увеличи. Доколко тези прогнози се оправдаха?
3. Очаквате ли пазарът на имоти д а тръгне нагоре през следващата година - като брой сделки и като цени? В кои сегменти? Какви са като цяло прогнозите ви за 2011 година?

Ето как отговори на тези въпроси Полина Стойкова, Оперативен Директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС:


1 и 2. 2010-а бе годината, която много от нас очакваха да бъде по-добра и успешна, да обърне спада в цените на имотите в растеж. Вярно е, че 2010 г. донесе така чаканата стабилизация на пазара на имоти в България и като цяло беше по-успешна от 2009-а, но не успя да сложи убедителен край на спада в цените на имотите. По данни на Бългериан Пропертис допълнителните намаления на цените на база офертни нива през 2010 година бяха в рамките на около 5%.

Спадът в цените на имотите на база реализирани сделки също забави темп и средно за 2010 г. се очертава да бъде около 10% на годишна база, като този процент варира за различните пазарни сегменти и се движи между 2% и 15%.

Тази тенденция се потвърждава и от данните на Националния статистически институт, според който спадът в цените на апартаментите в цялата страна за 3-тото тримесечие на 2010 г. на годишна база е 6,04% в номинално изражение и 8,3% след отчитане на инфлацията.

При елитните имоти цените през 2010 г. се запазиха стабилни на нива от 2009 г.
През 2010 г. реално завърши цикълът на сегментация на пазара и луксозните имоти се оформиха като отделен инвестиционен инструмент, който няма да бъде податлив на общите тенденции и особено на краткосрочните колебания. Очакванията ни са, че освен българските инвеститори на този пазар ще стъпят и чуждестранни купувачи.

Основните тенденции, които се очертаха през 2010 година, са:

• Увеличение на общия брой продажби спрямо 2009 г. с около 10%. След голяма колебливост на пазара и резки спадове на продажбите на месечна основа, крайният резултат ще бъде повишаване на броя на сделките в страната през 2010 г. Този резултат може да се третира като първи положителен сигнал за започващо възстановяване, но трябва да се отчете и факта, че ръстът на обемите се отчита на годишна база на фона на много слаби първи месеци на 2009 г. Нека припомним, че възстановяването ще започне първо от нарастване на броя на сделките и чак след това - и на цените.
• По-голяма динамика на пазара на градски имоти в София и активизация и в другите големи градове. На фона на активността в София обаче пазарът в другите областни градове е доста по-ограничен, а в малките градове перспективите все още не са много добри.
• Увеличение на продажбите на морски ваканционни имоти с 20% спрямо продажбите от лято 2009 г. Няма промяна в ценовите нива и предпочитанията на купувачите.
• Засилен интерес към ваканционни апартаменти на ниски цени.
• Спад в интереса към селските имоти и спад в техните цени.
• Увеличение на дела на руските купувачи сред чужденците, купуващи в България, с около 40% спрямо 2009 г.
• Тотално отдръпване на британците от имотния пазар в България.
• Стесняване на кръга от националности, които купуват имоти в България и активизация на основните групи купувачи - българи и руснаци.

Все още обаче не можем да кажем, че има убедителни сигнали за излизане на имотния пазар от кризата, тъй като и хората не са усетили ефект от подобряването на икономическата обстановка в страната. Забелязва се по-голяма готовност у купувачите да сключват сделки, но все още несигурността доста често надделява и те продължават да отлагат.

Какъв тип жилища се търсеха през 2010 г.? Те могат да бъдат разделени на 3 групи:

• Апартаменти за жилищни нужди в София - между 50 и 100 кв. м на цени между 35 000 и 90 000 евро, като голяма част от купувачите предпочитат по-големите жилища на по-ниска цена на кв. м; търсенето продължава да бъде основно насочено към южните и източните квартали на столицата.
• Апартаменти в другите големи градове на страната - на цени между 25 000 и 40 000 евро, за 500-600 евро на кв. м.
• Ваканционни апартаменти - предимно търсени от чуждестранни купувачи (основно руснаци) - на цени между 20 000 и 40 000 евро. Интерес имаше към всички курорти по Северното и Южното Черноморие, които предлагат атрактивни цени.

3. В този момент положителните икономически новини са много важни. Ако икономиката се развива положително и няма допълнителни сътресения, то прогнозата ни е през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г. ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. цените на имотите да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%. Тъй като пазарът вече е доста добре сегментиран, можем да очакваме отклонения от този тренд в различните сегменти. Общото обаче е, че вече във всички сегменти дъното е достигнато или е много близо, а в някои случаи може дори вече да сме го подминали.

* Съвет към купувачите
Основният съвет е да бъдат активни и да преценят прагматично различните възможности, защото сега е добър момент за покупка на имот. Дори пазарът да не е достигнал абсолютното си дъно, то със сигурност е близо до него и прекалено дългото изчакване може да доведе до загуба на добри възможности. Предлагането в самото дъно ще бъде много ограничено и не е добре да се рискува и да се чака прекалено дълго. Най-добрият момент за покупка на имот е малко преди дъното или дори малко след него, защото в дългосрочен план цената ще нарасне и купувачите няма да загубят от това, че са купили малко по-скъпо от абсолютния минимум.

Ако желаете да получите по е-мейл анализа на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС за 2010/2011 г., моля натиснете тук.

Разгледайте нашите топ оферти

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване