Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Средните цени на имотите паднаха с 36% през 2009 г.

2010-01-21   |  profit.bg, 20.01.2010

Средните цени на имотите в страната за 2009 г. паднаха с 36% спрямо 2008 г., става ясно от анализ на Бългериан Пропертис, предоставен на Profit.bg.

"Броят на сделките през изминалата година намаля с 40 на сто, а инвеститорите отложиха покупката на имот и насочиха вниманието си в търсене на изгодни сделки", коментира Полина Стойкова, Оперативен директор на компанията.

Имотният пазар следва пряко развитието на икономиката на страната и съответно, когато икономиката започне да излиза от кризата, тогава и имотният пазар ще започне да се възстановява. Тъй като голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни за страната ни източници - чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина и т.н., възможно е възстановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца същинското икономическо възстановяване на страната ни, споделят още от имотната агенция.

Очаква ни още поне половин година на корекция в пазарните цени и малък обем от сделки. Ще продължи да протича процес на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки, като това е пазарен механизъм на саморегулация. Колкото по-бързо се установят пазарни нива на цените на имотите, толкова по-бързо ще започне да се увеличава обемът на реализираните покупко-продажби.

Възстановяването на пазара ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите. За нарастване не можем да говорим в следващата 1 година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната.

Накратко казано, през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на 2010 можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните покупко-продажби на имоти.
Важно е да подчертаем, че не бива да се мисли, че имотният пазар в България се е сринал. Напротив, той просто е в определена фаза на развитие, коригират се допуснатите грешки от бързия ръст през последните години, а тенденциите следват общата икономическа обстановка не само в България, но и в целия свят. Пазарът в момента е спокоен и дава добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано да го направи.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване