Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Не дават повече от 1000 евро за квадрат жилище

2009-01-28   |  София Терзийска, 24 часа, бр.26, 28.01.09, с.18

От последните месеци на миналата година пазарът на имоти у нас е замрял. Сделките намаляха драстично, клиентите замразиха търсенето, продавачите са в паника.

Въпреки това все пак има и хора, които купуват най-вече тези, които имат нужда от жилище и не могат да отложат покупката, успели са да получат заем, преминавайки през тясното сито на банките, или са спестили по-солидна сума. Те обаче имат или по-ограничени финансови възможности, или големи изисквания към имотите. Освен че държат да са много качествени и на добро място, имат претенции и към цената. Повечето от клиентите дават максимум 900 евро/ кв.м., съобщи Иван Бойков, шеф на Българската строителна камара.

Най-търсени в София са апартаментите с цени под 1000 евро/кв. м, сочат наблюденията и на "Форос недвижими имоти". Интерес се забелязва и към много луксозни имоти с цени над 1500 евро/кв.м.

Предлагаме жилища в краен квартал на столицата за около 700-750 евро/кв.м., които се котират много добре, съобщиха преди време от агенция "Явлена".

За да се нагодят спрямо търсенето, някои от предприемачите вече свалят цените под 1000 евро/кв. м. Напоследък се появяват и рекордно ниски цени за ново строителство, каквито не е имало от 2-3 години.

Комплекс в Обеля е обявен за 495 евро/ кв.м, а месец по-рано жилищата бяха дори още по-евтини - 450 евро/кв.м. Така в момента тристаен апартамент от около 100 квадрата може да се купи за под 50 000 евро. Почти дотолкова бяха стигнали преди година едностайните в крайните квартали като Дружба и Люлин.
От 35 000 евро пък започват цените на едностайни апартаменти в сграда в строеж в Студентски град. Срещу толкова можеха да се купят аналогични апартаменти преди 2 г.
От 513 евро/кв.м нагоре тръгват имотите в друг новостроящ се комплекс, но в квартал Толстой.

В Бояна, където цените на зелено надхвърляха 1000 евро/кв.м, се рекламират апартаменти в сграда преди акт 16 срещу 750 евро/кв.м.
Новостроящ се комплекс в Младост 4 стартира преди повече от година на нива от 1000-1300 евро/кв.м. С напредване на строителството цените вместо да се покачват започнаха да се свалят надолу. Така се стигна до нива под 1000 евро/кв. м. Сега за следващия етап са намалени още - на 790 евро за квадрат.
Статистиката за цените през миналата година обаче не може да отчете тези намаления. От една страна, те започнаха да се случват в края на годината и това влияе на забавянето на средния ръст, но не води и до отчетен спад. От друга страна, сделките в последните месеци са много малко и намалението на офертните нива няма реален израз.

Националната статистика също все още не отчита забавянето на пазара и намалението на цените. Данните за 2008 г. показват, че цените са се покачили с между 5,8 и 35,7%. Средното увеличение в страната е 24,9 на сто.
По данни на "Бългериан Пропертис" средните цени на закупените имоти в столицата през миналата година са се повишили средно с 18,5% спрямо 2007 г.

Най-голям ръст в цените има през третата четвърт на годината. След това имаше
застой в продажбите и отдръпване на купувачите, което доведе до около 20% спад на цените на реално сключените сделки за последните 3 месеца на годината.

Средната цена на закупените имоти в София за 2008 г. е 96 200 евро. Имотите в малките населени места близо до столицата са се продавали на цени около 29 500 евро.
Все още на по-високи нива са се реализирали сделки с имоти във Варна - на средни цени от 107 500 евро.

В селата далеч от брега на морето къщите са се продавали средно за 31 300 евро. От януари до средата на годината се наблюдаваше ръст в цените на имотите както в град Варна, така и в околните населени места.

Този ръст се забави и спря през последните месеци на годината, като някои от строителите започнаха политика на сваляне на цените или коледни и новогодишни промоции, коментират от "Бългериан Пропертис".

Апартаментите в Пловдив са се продавали на средна цена от 50 800 евро, а селските имоти близо до града - за 17 300 евро, което бележи ръст от 24% спрямо цените на селските имоти в района през 2007 г.

Средните цени на продадените имоти в Банско са били 66 000 евро, в Пампорово - 77 000 евро, за Слънчев бряг и курортите на юг от Бургас средната цена е 82 000 евро, а по Северното Черноморие - Златни пясъци и др. - средно 110 000 евро.

Тези данни доказват предпочитанията на малкото останали купувачи в курортите към луксозни имоти в комплекси с повече екстри, близо до ски пистите или морето, което обуславя по-високата стойност на сделките на фона на падащите цени на ваканционните имоти в неатрактивните части на курортите.
Средните цени в по-малките населени места не са се променили много спрямо 2007 г. За имоти в селата, разположени на запад от морето в района на Бургас, купувачите са плащали средно по 28 800 евро.

В района на Видин селските имоти са се продавали за 12 500 евро, а имотите около Велико Търново - за 14 200 евро. На югоизток популярните за чужденци селски имоти около град Елхово са се продавали за около 16 300 евро.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване