Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

До €10 000 дават чужденци за нива

2011-11-08   |  Монитор, 07.11.11

Инвестицията в земеделска земя засега е привлекателна главно като идея за чуждестранните купувачи, като те търсят да закупят евтини имоти между 1000 и 10 000 евро. Това сочат проучванията на „Бългериан Пропертис”.

„Те не оказват голямо влияние върху пазара, казва оперативният директор на агенцията Полина Стойкова. "Засега основните купувачи на земеделска земя не са чуждестранни инвеститори, а земеделските производители, които инвестират в разрастването и развитието на собствения си бизнес. Спекулативният интерес към обработваемата земя допреди кризата бе свързан най-вече с възможността да бъде сменен нейният статут с цел застрояване, но добрите времена за подобни инвестиции отминаха”, допълва тя. Според брокерката при сделка с ниви трябва много добре да се познава спецификата на този тип имоти, както и региона, за да може после инвестицията да бъде по-изгодно реализирана при отдаване на земята под аренда или продажба.

„Пазарните проучвания сочат, че най-евтина е земята в Северозападна България, както и в югоизточната част от страната, където декар струва между 250 и 400 лв.”, коментира Стойкова. „Все пак редно е да се спомене, че средни цени трудно се определят поради спецификата на имота - върху цената осезаемо влияние оказва големината на парцела, както и категорията му и местоположението”, уточнява тя.

Статистиката на „Бългериан Пропертис” сочи, че за последните 3 години след 2008 г.
Цените на земеделската земя спаднаха с около 30% и това, наред с възможностите, които се откриват пред сектора на земеделието за развитие на успешен бизнес, доведе до засилен интерес и осъществяване на голям брой сделки. В някои региони именно сделките с такъв тип имоти движеха имотния пазар през годината и можем да кажем, че 2011 г. ще е най-успешна за пазара на земеделски земи, които са първият тип имоти. В сегмента на земеделската земя кризата започна да отшумява. На места - основно в най-атрактивните за земеделие региони в Североизточна България - цената на земята се покачи и започна да доближава предкризисните си нива. Имаше информация, че декар земеделска земя там надвишава 1000 лв.

Според данни на Агенцията по вписванията за броя на продажбите през 2011 г. ясно ще проличи, че има малки населени места с голямо увеличение на броя на продажбите реализирани през 2011 г., които се дължат основно на сделките със земеделски земи. Такива региони са например общините Белоградчик (110% ръст на годишна база), Велики Преслав (118% скок за година), Елхово (86% поскъпване), Левски (107%), Луковит (94%), Омуртаг (166%), Свиленград (107%), които са удвоили броя на реализираните покупко-продажби на имоти през третото тримесечие на 2011 г. спрямо година по-рано, и това увеличение на сделките се дължи основно на покупките на земи.

Разгледайте нашите оферти на земеделска земя за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване