Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES за БНР: Чужденци най-активните купувачи на ваканционни имоти

2012-03-29   |  Програма "Хоризонт" на БНР

Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, даде интервю за програма "Хоризонт" на БНР, в което коментира пазара на ваканционни имоти в страната. Тя сподели наблюденията на компанията, че чуждестранните купувачи са най-активни при покупката на ваканционни имоти в курортите ни.

В интервюто Полина Стойкова коментира, че това са основно руски купувачи и рускоговорящи от бившите съветски републики, като интересът им е насочен най-вече към морските имоти. За тях те са най-познати, следователно и най-предпочитани. Това са хора, които търсят дом на морето за ваканция за собствено ползване и бюджетите, с които разполагат, са между 20 и 40 хил. евро. Тази група купивачи предпочитат апартаменти, които са в завършени комплекси, обзаведени, готови за ползване през ваканцията.

Около 40 на сто от чуждестранните купувачи са руснаци, а техният процент нараства всяка година. Повечето от тях са от европейската част на Русия, от Москва и другите големи градове. Информацията за изгодни покупки бързо се разпространява сред руснаците, интересът расте и все повече от тях разбират, че дори едно средностатистическо семейство може да си позволи да има имот в България. 90 на сто от тях се ориентират към морето.

Полина Стойкова обясни, че има няколко причини руснаците да са най-активните купувачи на ваканционни имоти в България. България набира отново популярност сред тях. През последните години, дори от началото на кризата, този интерес се засилва с всяка изминала година. Полина Стойкова прогнозира, че брокерите очакват тази година пазарът да се активира със засиления интерес от страна на руснаците: "Какво да ви кажа? Това, което намират в България, са изгодни имоти, хубава природа, култура, език и манталитет, които са близки до техния. Те се чувстват в България като у дома си. Освен това, цените тук са много по-добри, отколкото в Русия. Говорим както за жилищата, така и за храната, за транспорта и т.н. И всичко е много по-достъпно, близко на разстояние. Така че има всички предпоставки руснаците да харесват нашата страна и да има устойчив интерес и в бъдеще."

Освен руснаците, има французи, италианци, германци, холандци, но такива купувачи вече са рядкост. При тях няма трайна тенденция, която да оказва влияние върху пазара на ваканционни имоти в България. Мина бумът на големите инвестиции във ваканционни комплекси, а кризата увеличи предлагането за сметка на търсенето. В момента на пазара се реализират основно готови обекти в завършен вид. А също така и препродажби от собственици, като например британските купувачи, които бяха много активни преди кризата.

"Общо взето британците сега са основно в ролята на продавачи. Интересът им започна да спада от 2008 г. насам", – продължава Полина Стойкова. "В последните две години много рядко купуват в България, по-скоро продават. Някои от тях са склонни на продажба дори при загуба, защото, ако са придобили имотите в годините на бума, сега цените са по-ниски. Причините са различни. Основно са финансови затруднения, недобре направени сметки за това, дали могат да си позволят да имат дом в чужбина. И нужда от финансов ресурс, който реализират първо чрез продажбата на нещо, което не им е необходимо в момента."

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване