Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Динамика при земеделските площи

2010-08-03   |  www.stroitelstvoimoti.com, 02.08.2010

Пазарът на земеделска земя е доста особен и по-трудно подлежи на обобщения поради различното качество и категория на площите. По данни на агенцията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис“ цените на земеделската земя в страната са спаднали средно с около 30% през миналата година, а търсенето през по-голямата част на 2009 г. се е понижило с около 50% спрямо 2008 г.

„Ако през 2008 г. средните цени на продадените земеделски земи бяха около 350 лв. на декар, то през 2009 г. те се продаваха за около 250 лв. за дка. Активните играчи на пазара се изтеглиха и обемът на сделките рязко спадна. Изключение от общата статистика правят големите и комасирани парцели - спад в техните цени реално нямаше, тъй като предлагането е ограничено, а търсенето е стабилно. Това са парцели от над 100 дка, които са обработваеми“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис“.

Според нея от началото на 2010 г. пазарът е по-динамичен в сравнение с предходната година, което се дължи основно на спадналите през 2009 г. цени и връщането им до нива от 2006-2007 г. Интерес е имало както към големи, така и към по-малки единични парцели за инвестиция от частни лица с бюджет между 2000 и 15 000 евро. Продажби са се реализирали на средни цени между 150 и 250 лв. за декар, докато в пика преди кризата цените са били между 250 и 500 лв. на декар, а за някои парцели и в дадени райони - и по-високи.

Наблюденията на експерта показват, че в момента най-много се продават евтини парцели с не лоши параметри предимно за инвестиция с презумпция, че в дългосрочен план цените им ще нарастват. Най-евтини са земите в Северозападна България, а най-скъпи традиционно са в североизточната част на страната.

Цените у нас са доста по-ниски от тези в останалите страни от ЕС и в дългосрочен план те ще нарастват, прогнозира Полина Стойкова.

Разгледайте нашите оферти на земеделска земя

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване