Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова: Решението за създаване на дом не може да търпи отлагане с години

2011-11-17   |  probook.bg

Полина Стойкова – Оперативен директор на една от водещите агенции за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES – бе сред специалистите, които отговаряха на въпросите на участниците в дискусия на probook.bg на тема Достигнаха ли дъното цените на жилищата?

Въпрос: Кои са факторите, които определят дали цените на жилищата в България повече няма да спадат?

Полина Стойкова: 2011 година беше натоварена с големи очаквания за излизане на икономиката и имотния пазар от кризата, но за съжаление не всички те се оправдаха, тъй като излизането от кризата не зависи само от темпа на възстановяване на нашата икономика и от вътрешните процеси в страната, а е в пряка зависимост от случващото се в Европа и света.

Положителните новини, които идват от имотния пазар до момента и влияят върху това да се установи относителна стабилизация в цените през последната една година, се изразяват основно в наличие на икономически растеж, увеличен обем продажби на имоти и по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити.

Най-силно влияние върху цените на имотите в краткосрочен план оказват кредитирането и чуждестранното търсене, както и икономическия растеж. Именно те влияят върху цикъла на цените. Фактори като демографски фактори, ниво на безработицата, доходи и др. влияят в дългосрочен план и определят устойчивото развитие на пазара.

Въпрос: Какъв е мотивът на едно семейство да "инвестира част от живота" си в дом при сегашната икономическа реалност в България и случващото се в Европа и света?

Полина Стойкова: Покупката на имот е една от най-важните стъпки, които човек предприема. В контекста на кризата покупките на имоти са основно за собствено ползване, а не за инвестиция. В крайна сметка трябва да осъзнаем, че животът си тече и решението за създаване на дом не може да търпи отлагане с години.

Напоследък се заговори за изгубено десетилетие в икономически план, което едва сега започва. Трябва ясно да си дадем сметка дали бихме могли да чакаме 10 години да се възстанови икономиката и чак след това да взимаме важните решения в своя живот.

Въпрос: Кое би стимулирало активността в пазара на недвижима собственост днес? Би ли станало това, ако цените на имотите се понижат на половина от офертните цени?

Полина Стойкова: Много зависи от това дали става въпрос за пазар, който удовлетворява належащи жилищни нужди - като пазарите на жилища в големите градове или става въпрос за ваканционен имот, който е допълнителна екстра. При ваканционните имоти в Банско ясно се видя как свалянето на цените не е задължително да върне интереса и да доведе до увеличаване на продажбите.

Въпрос: В крайна сметка достигнаха ли цените дъното или не?

Полина Стойкова: Категоричен отговор на този въпрос не може да бъде даден докато не видим, че започнат да растат и тогава да кажем, че дъното е подминато. Виждаме, че спадовете в цените се забавят и през тази година ще бъдат около 5%.

Можем да имаме очаквания и да правим прогнози при какви условия ще се обърнат пазарните тенденции. Но при настоящата несигурна обстановка прогнозирането е изключително трудно.

Въпрос: Кои ще бъдат новите най-добри райони в столицата в близките 5-10 години и защо? Няма ли някои от панелните квартали в София, а и в други градове да се превърнат в гета?

Полина Стойкова: Най-добрите райони в София ще бъдат районите около метро станциите, както и всички райони, които предлагат качествена инфраструктура, бърз достъп до възловите точки в града и възможност за спокоен живот.

Относно панелните блокове - те имат своето място на имотния пазар и могат да бъдат и една добра възможност за покупка на първи дом, след което да се изкачва имотната стълба и да се подобрява качеството на живот с покупка на ново строителство.

Въпрос: Кога очаквате възстановяване на пазара?

Полина Стойкова: Възстановяването на пазара може да се очаква при наличие на убедителен и устойчив икономически растеж, което минава през решаване на проблемите с дълговата криза в Европа.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване