Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Срив от 30% в търсенето на морските имоти

2008-10-07   |  Черноморски фар, 07.10.2008 г., Женя Атанасова

Спад от 10 до 20% на цените на ваканционните апартаменти по Черноморието очакват брокери. С минимум 30% пък ще се свият продажбите през следващата година. Въпреки тези песимистични прогнози, имотите на първа линия с правилна концепция и добра инфраструктура няма да усетят финансовия трус. Това коментира Михаил Чобанов от Bulgarian Properties.
Все повече инвеститори се оттеглят от пазара, като продават парцелите с готовите проекти, други замразяват строежите си в очакване на по-благоприятна икономическа конюнктура.

Според Чобанов, най-трагично ще е положението при некачествените имоти, които се намират на голямо разстояние от морския бряг или в сгради, които не разполагат с нужните екстри или са лошо управлявани. Продажби в такива сгради ще се реализират изключително трудно. И то при условие, че строителните предприемачи склонят да продават на себестойност, за да се освободят от продукцията си. По Черноморието вече са факт цени под 500 евро, въпреки, че строителните материали и заплатите в бранша скочиха значително.

''Предвиждам продажбите на готови проекти да продължат да се увеличават и то по цялото Черноморие'', каза още Чобанов.

Според него много хора със свободни парични средства, без да имат представа от строителство, закупиха имот, проектираха го и го нарекоха проекта на живота си. Точно този тип неуки инвестиции нямат никакъв шанс да бъдат реализирани, нито сега, нито в бъдеще.

''Искрено се надявам ситуацията с недовършените и забавени проекти от зимните курорти да не се пренесе и върху Черноморието'', каза още Чобанов.

В същото време световната ипотечна криза отдръпна много чужди потенциални инвеститори. Други, които закупиха имот с ипотека, днес не могат да обслужват кредитите си. Така десетки хиляди апартаменти излязоха за втори път на родния пазар. Мнозина пък се страхуват да влагат парите си в имоти в чужбина.

''Единици са обаче случаите на закупени с ипотечен кредит ваканционни имоти от наши клиенти'', коментира топброкерът. Той е и категоричен, че през следващите месеци родните купувачи могат да се сдобият с имот на морето или в планинските ни курорти на много атрактивни цени.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване