Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Гръцка елегия

2011-02-21   |  Капитал, бр.6, 12.02.11, с.50

Всеки знае колко лоша беше изминалата 2010 г. за Гърция. Всъщност думата лоша е твърде незначителна да опише тежката криза, в която изпадна страната. Годината може би беше най-трудната икономически от Втората световна война насам. Огромният бюджетен дефицит докара Гърция на ръба на фалита. Въпреки всенародните протести правителството започна да изпълнява програма за затягане на разходите. За задълбочаване на кризата съществено допринесе и сривът на имотния пазар, който в предишни години беше един от основните стълбове на икономиката. За съжаление на правителството прогнозите за тази година за пазара също не са оптимистични.

Според Гръцкия национален кадастър сделките с жилища са паднали с 6.2% в цяла Гърция като брой и стойност през първите девет месеца на 2010 г. В Атина понижението е още по-сериозно - спад от 15.4%. Средната цена на апартаменти и къщи спадна с 4.9% през третото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на предишната година. А всичко беше толкова различно само две години по-рано...

Как се надува балон
Между 1998 и 2007 г. секторът носеше растеж между 0.5 и 0.9 процентни пункта на гръцката икономика - най-големият в еврозоната след Испания и Ирландия. Зависимостта му се простираше не само върху строителството, но върху много други свързани индустрии като строителни материали и услуги. Покупките на имоти от гърци и чужденци често ставаха без оглед, направо през интернет. Нарастващите доходи и ниските лихви доведоха до силно търсене, което от своя страна се пренесе в още по-високи цени и все по-голямо строителство.

"Благоприятните демографски тенденции също допринесоха - например сделките с участието на имигранти са били над 100 000 през периода на бума", казва журналистът Димитрис Контогианис в свой анализ във в. Kathimerini.

Цените на определени ваканционни имоти в райони като остров Крит скочиха 30-40% между 2005 и 2007 г. Глобалната финансова криза сложи точка на всичко. Въпреки че през първата година на спада - 2008 г., цените останаха относително стабилни, сделките с участието на чужденци намаляваха лавинообразно. Нещо повече - много от тях започнаха да разпродават вече купените имоти, което създаде свръхпредлагане. Различни независими оценки показват, че повишената строителна активност през 2006-2007 г. е довела до около 150 000 нови жилища на пазара, много от които и до днес стоят празни. Въпреки издадените по-малко разрешителни за строеж през последните две години, предлагането е огромно (според Wall Street Journal през 2009 г. на пазара е имало 250 000 нови жилища). Цитирани от Kathimеrini неофициални данни показват, че през миналата година са били продадени около 50 000 имота спрямо 70 000 през 2009 г.

За замразяването на пазара помага и продължаващото повишение на лихвите по ипотечните кредити, макар основната лихва на ЕЦБ да не е променяна от май 2009 г. досега от равнището си от 1 процентен пункт. Отпусканите от гръцки банки заеми с фиксирана лихва за първите една до пет години достигнаха средно 4.73% през май 2010 г. от 4.6% през януари, показват данни на сайта Glоbal Property Guide. Лихвата по повечето от тези кредити се променя всяка година. Заради минималното увеличение на наемите през последните години, както и високия брой гърци, които живеят в собствени жилища, доходността от наем е ниска. За апартамент в центъра на Атина тя е между 2.5 и 2.7% на година спрямо 5 и 7% през 2007 г.

Краят няма да е през 2011 г.
След всички тези данни оптимизмът в сектора за настоящата година не е висок. За пръв път от 35 години средната заплата в страната се понижи през 2010 г. Все още няма статистика, но Bank of Greece очаква спадът в реалните възнаграждения да е между 0.9% и 3.8%. Така че продължителното понижение на цените е почти сигурно. Агенцията за кредитен рейтинг Fitch прогнозира, че през следващите две години недвижимостите ще поевтинеят с 15%, тъй като все повече гърци няма да успяват да изплащат ипотечните си кредити.

От брокерската къща Ploumis Sotiropoulos заявиха пред "Капитал", че в Атина продължава да е най-активният пазар и спадът на цените на имотите в гръцката столица е най-малък. Има някакъв интерес и към луксозни имоти на островите в Южна Гърция, които имат собствени летища и където основно специализира агенцията.

От българските имотни агенции по съвсем естествени причини не отчитат интерес на български купувачи към Гърция. "Преди кризата този пазар тъкмо започна да се развива, но сега всичко е буквално замряло", казва Полина Стойкова, оперативен директор на агенцията "Лукс Имоти" (дъщерна фирма на BULGARIAN PROPERTIES). Според нея цените в предлаганите оферти са намалели около 10% от 2008 г. досега и при реален купувач може да бъде постигната по-голяма отстъпка. Според Цветан Цолов, управител на "Инвестиционно-строителна борса", някакъв интерес в България има, но той не се превръща в сделки. "Търсят се или по-евтини имоти до 100-150 хил. евро в Северна Гърция, или много скъпи", коментира той пред "Капитал".

На търг
Европейският съюз и Международният валутен фонд настояват Гърция да продаде големи държавни имоти, за да избегне фалит и да изплати дълговете си. Сред споменаваните недвижимости са казина, голф игрища, летища и дори острови. От Брюксел заявиха в свой доклад през декември, че подобни сделки ще донесат "значителни приходи". Общата стойност на имотите под управление на държавата е между 200 и 300 млрд. евро според оценки на банки, сред които Alpha Bank и EFG Eurobank. "Гръцкото правителство трябва да наеме професионален консултант от частния сектор, за да бъдат извършени продажбите при пълна прозрачност", заяви пред Вloomberg Грант Фицнър, директор изследвания в консултантската компания Jones Lang LaSalle.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване