Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

През следващите 10 години пазарът вече ще премине във фаза на зрялост

2011-03-29   |  www.stroitelstvoimoti.com, 28.03.2011

Във връзка с публикуването на Десетгодишния анализ на пазара на имотите в България 2000-2010 г., Строителство имоти интервюира Оперативния директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова:

- Г-це Стойкова, как бихте охарактеризирали пазара на жилища за последното десетилетие - непредсказуем, динамичен или...?

- Ако се върнем в началото на десетилетието и се опитаме да предскажем имотния пазар за изтеклите 10 години, то със сигурност ще се окаже, че пазарът е бил силно непредсказуем. И в най-смелите очаквания и прогнози към онзи момент едва ли някой е очаквал да преживеем такъв бум и след това такъв голям спад в цените на имотите. Това се дължи отчасти на липсата на история на този пазар в България и възможност за съпоставки с минали цикличности, а от друга страна динамиката се определяше от много положителни за нашата страна фактори, като изключително ниски цени на имотите към началото на десетилетието. Валутният борд и фиксираният валутен курс, които дават сигнал за стабилност за чуждестранните инвеститори, също бяха важен двигател за пазара. Сериозно влияние оказаха и очакванията за приемането на България в НАТО и ЕС. Много инвеститори правеха аналогии с приемането на други страни от Източна Европа в ЕС и последвалото след това голямо покачване на цените на имотите там. Тези очаквания привлякоха значителен брой инвеститори на нашия имотен пазар. Нарастващото банково кредитиране, спадът в лихвените проценти и намаляващата безработица от своя страна дадоха тласък и на местното търсене на имоти.

Макар и да сме в криза и стойностите вече да не са в пиковите си измерения от 2008 г., от данните за цените ясно си личи, че дори и след спада цените на имотите са нараснали значително и че инвестициите в имоти в дългосрочен план са разумно решение.

- Какви изводи трябва да си направи браншът, отчитайки данните за последните 10 години? Какви грешки не трябва да повтаря?

- За мен най-големият пропуск беше, че влезлите в икономиката ни чрез продажбата на недвижими имоти на чуждестранни купувачи капитали не бяха впрегнати оптимално, за да си осигурим по-устойчиво икономическо развитие и увеличаване на производителността на икономиката. Много от тези капитали бяха ползвани просто за потребление, което в много от случаите дори надхвърляше реалните възможности на потребителите и предприятията. Това доведе сега до задлъжнялост и спад в потреблението, подсилващи още повече ефектите от финансовата криза.

- Какво ще се случи през следващите 10 години?

- През следващите 10 години пазарът вече ще премине във фаза на зрялост, което ще доведе със себе си много по-добри регулации и по-високи стандарти за всички участници. Всичко вече ще става с много сериозно планиране, таргетиране и професионализъм. Шокът от кризата ще отшуми и неминуемо ще навлезем във фаза на растеж на обемите и цените на имотите, който ще бъде съпоставим с икономическото развитие. Не очаквам в близките години да има бум, какъвто преживяхме през изминалото десетилетие. Все пак аз съм оптимист за пазара, тъй като той вече не е само местен, а е част от световните имотни пазари. България е трайно позиционирана на картата за покупки на имоти за ваканция, „втори дом“ и инвестиция. От нас зависи да запазим и затвърдим постигнатите позиции и да възвърнем доверието на купувачите.

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ за десетилетието на BULGARIAN PROPERTIES, моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване