Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продава се на цени близки до себестойност

2011-08-01   |  Милена Богданова, Имотът, който търсите, бр.7, 08-09.2011

През летните месеци се наблюдава увеличение на покупко-продажбите на недвижими имоти. „Това е първи положителен сигнал за началото на възстановяване на имотния пазар от кризата", отчитат анализаторите на консултантската компания „Бългериан Пропертис".

В столицата пазарът се движи изцяло от българи, докато по Черноморието ни 100% от клиентите са руски граждани. И през тази година Слънчев бряг продължава да е акцентът сред купувачите. Основната причина е, че се продават само и единствено ваканционни апартаменти на цени близки и дори под строителната себестойност. В случаите на препродажба, собствениците са съгласни да се разделят с имота си на цена до 60% по-ниска от тази, на която са го придобили в годините на бум на пазара (периода 2006-2008 г.).

Доказателство за стабилното развитие на ваканционните имоти, най-вече по Южното Черноморие е, че през това лято обемът на продажби се е увеличил с 50% спрямо летните месеци на миналата година. През второто тримесечие на 2011 г. средната цена на сключените сделки за апартамент е 31700 EUR. Преобладаващата част от покупко-продажбите са в района на Слънчев бряг. Ножицата между минимални и максимални цени на квадратен метър става все по-голяма - от 450 до 850 EUR/кв.м. В най-ниския ценови диапазон се оферират необзаведени имоти в завършени комплекси, разположени далеч от плажа. Между 480 и 650 EUR/ кв.м се търгуват имотите на 300-500 метра от морската ивица в действащи комплекси. Най-скъпи - 850 EUR/ кв.м, са апартаментите на първа линия на плажа. Най-много се продават евтините имоти. Те съставляват повече от половината продажби.

И през тази година руснаците ще спасят пазара на ваканционни имоти, тъй като 95% от сделките са именно с тях. „Интересът им се измести от традиционно харесвания район на Варна на юг. Причината е липсата на ценова гъвкавост на собствениците на имоти около Морската ни столица", обяснява Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис". По северното Черноморие почти няма реализирани сделки, интересът остава слаб, а малкото осъществени покупко-продажби са на цени до 30 000 EUR. Интересното за тази част на страната е повишеният интерес към селски къщи.

При зимните ваканционни имоти продължава тенденцията от началото на годината, а именно липса на клиенти. Обемите на продажба са същите както преди три месеца и преди една година. Цената на имотите през второто тримесечие на 2011-а е спаднала до 27 000 EUR (460 EUR/ кв.м). На подобни цени се предлагат напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. Интересът на малкото клиенти, които са решили да купят имот в Банско например, е насочен към подценени апартаменти, които се предлагат на нереалистично ниски цени и чийто собственици са готови да продават на голяма загуба - до 60% от покупката цена. Единствено Боровец успява да задържи по-високи нива - 950 EUR/ кв.м е стойността, на която се осъществяват сделки. Това са и най-ниските офертни цени. През последните месеци не се наблюдава интерес към Пампорово.


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване