Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Несбъднатото завръщане на британците

2011-08-18   |  Пари, бр.157, със съкращения

България отново се нареди в Топ 10 на най-популярните пазари на недвижими имоти за британските купувачи през юли, като зае седмото място. Това съобщи британският сайт TheMoveChannel. com, специализиран в продажбата на български имоти. Проверка на в. „Пари" обаче показва, че от интереса до реалната сделка има сериозна разлика. До голяма степен това се дължи на нереалните очаквания на потенциалните купувачи. Не са малко и англичаните, които свързват България с имотния бум преди три години и неизпълнените обещания на брокерите за двуцифрена възвръщаемост на инвестициите им.

Нетрадиционни пазари
ОТ всички получени запитвания от потенциални купувачи през миналия месец 3.3% са били за България. Това е причината страната ни да се завърне в групата на десетте най-известни дестинации след тригодишно отсъствие от класацията, съобщава TheMoveChannel. Според директора на сайта Дан Джонсън заради дълговата криза в еврозоната хората търсят изгодни инвестиции и евтини ваканционни имоти, което е причината за увеличението на продажбите в страната от началото на годината. Особено привлекателни за англичаните са ниските цени на зимните имоти, смята Джонсън. Макар че България не може да се конкурира с традиционните западноевропейски дестинации като Испания и Франция, като цяло се забелязва преориентиране на британските купувачи към по-нетрадиционни имотни пазари. Това се доказва и от факта, че намаляват запитванията за класически дестинации като Гърция и Тайланд. За сметка на това Барбадос се изкачва с четири места и заема десета позиция в интереса на британците.

Разминаване
Представата, която англичаните имат за Източна Европа като пазар, на който всичко е евтино, вероятно е причината за разминаването между интереса, който те проявяват към България, и реалните сделки. Това се доказва и от наблюденията на българските брокери. Според управителя на агенция „Форос" Добромир Ганев около Нова година е имало повече запитвания от англи¬чани за покупка на имот, но желанията им са били практически „неизпълними". В Банско англичаните по-скоро се интересуват как биха могли да продадат купените вече имоти, отколкото да търсят нови жилища, коментира и управителят на „Явлена" в Благоевград Илинка Митева. Ако се забелязва ръст в продажбите в планинския курорт, това се дължи не на купувачи от Острова, а по-скоро на гърци, македонци и руснаци, както и на българи. По Черноморието пък вече твърдо инвеститорите са основно от Русия.

Предпоставка
Иначе цените на имотите в България все още не са ударили дъно, показват последните данни на Националния статистически институт. Средните цени на жилищата в България са намалели с 6.4% през второто тримесечие на 2011 г. на годишна база, след като отчетоха спад от 5.6% за първото. Според информация на агенциите за недвижими имоти цените в Слънчев бряг и Златни пясъци варират от 800 до 2000 EUR на кв. м за сгради в близост до морето. В подобни граници са и цените в затворените комплекси в „Свети Влас". „Това може да изглежда като добра възможност за покупка, но само защото нещо е евтино, не означава, че е добро", предупреждава Джулиан Найт. Факт е, че лекото икономическо възстановяване и по-ниските цени на имотите са добра предпоставка за ръст на търсенето. Тази теза се подкрепя и от наскоро публикуваните данни на Агенцията по вписванията, според които за първите шест месеца на 2011 г. се наблюдава 27% ръст в броя на имотните сделки спрямо същия период на 2010 г. Според оперативния директор на „Бългериан пропертис" Полина Стойкова продажбите в столицата и тези по Южното Черноморие формират 40% от всички сделки. Купувачите обаче не са от Острова. „Англичани, които да купуват имоти така, както преди години, няма", категоричен е Добромир Ганев.

Разгледайте нашите имоти в София

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване