Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Офертните цени на имотите падат средно с 21%

2011-06-09   |  Красимира Янева, в.Пари, бр.105, 07.06.11

Средно с 21% е намалението на офертите цени на имотите без значение дали са апартаменти, парцели или ваканционни имоти например, показват данните на Бългериан Пропертис. "През миналата година процентът на намалението на офертните цени беше приблизително същият", коментира оперативният директор на агенцията за имоти Полина Стойкова.

Логиката на продавачите
Защо спадът при обявените цени от продавачите продължава да е драстичен?
"Много от продавачите тестват пазара с по-висока цена и след като видят, че няма интерес към имота им, понижават неговата цена", обясни Полина Стойкова. Продавачите са станали доста активни и следят на сайта на агенцията колко посещения има на тяхната обява, има ли реални запитвания и т.н. Ако липсва интерес, това е ясен знак, че вероятно цената отблъсква потенциалните купувачи. "Всяка седмица, ако има 50 нови оферти на сайта ни, 20 от тях са на имоти с намалени цени", обясни Стойкова.

След колко време цената пада
Този въпрос няма еднозначен отговор. Зависи колко бърза продавачът да продаде имота си. Ако е притиснат от изплащане на кредити или не може да погасява ипотеката си и бърза да го продаде, преди да е даден на съдия-изпълнител, цената се сваля в рамките на месец. На други продавачи обаче им е нужно много повече време за да осъзнаят, че желаната от тях продажна цена е доста над реалната. Така понякога намаление на цената има чак след месеци. Не са редки и случаите, в които цената пада на няколко пъти. Понижението й води до повишен интерес от страна на потенциални купувачи.

Да се отърва от имота си
"Англичаните са доста активни при намаленията на цените", признава Полина Стойкова. Пред в. "Пари" преди време англичанин сподели, че дори не иска да си помисля за това, че си е купил имот на Българското Черноморие. Той беше един от многото англичани, които още през миналата година започнаха да разпродават придобитите преди кризата имоти у нас, независимо дали са ваканционни или не. Купувачи на техните имоти станаха доста руснаци. Те са и основните клиенти на ваканционни имоти в България. Не бяха редки и случаите, в които англичани продаваха на англичани.

Можете да следите дали цените на офертите, които ви интересуват, биват намалени, като се абонирате за тази функция на сайта на BULGARIAN PROPERTIES. Абонаментът става от линк под снимките на всяка оферта: Информирайте ме, ако цената бъде намалена.

Разгледайте нашите оферти с НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване