Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Никола Стоянов, управляващ директор на BusinessForSale: Сега не е моментът за продажба на бизнеси, пазарът е неблагоприятен

2010-10-06   |  Класа, бр.859, 06.10.10

Никола Стоянов е управляващ съдружник и съосновател на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, както и на специализираната компания за продажба на елитни имоти - ЛУКС ИМОТИ. Най-новото попълнение в групата фирми на BULGARIAN PROPERTIES е консултантската организация за бизнес консултиране, сливания и придобивания BusinessForSale.BG, създадена през 2009 година, чийто управляващ директор е Стоянов.

- Г-н Стоянов, една година след създаването на BusinessForSale.BG какви промени наблюдавате в развитието на пазара на бизнеси в България? Какво ще се случи в сектора до края на годината и през следващата 2011 г.?
- Нашата компания е концентрирана в сегмента на средните и малките предприятия. Драстични промени на пазара в този сегмент не се наблюдават. Динамика има по отношение на увеличения брой на нови бизнеси, които се предлагат за продажба, както и последните месеци се наблюдава увеличение на броя на запитванията от потенциални купувачи. Определено има интерес към предложените от нас компании за продажба, но за съжаление купувачи и продавачи засега не се срещат най-вече по отношение на цената. Държа да отбележа, че ние помагаме на собствениците на фирми не само да намерят успешна продажба, но също и предлагаме намиране на съдружници или съфинансиране.

- Кои са най-често срещаните сектори, откъдето идват най-много предложения за продажба и каква е средната цена, която продавачите искат? В кои части на страната компаниите са най-засегнати и търсят изход чрез продажба на бизнес актив?
- Най-често идват предложения от страна на хотелиерски бизнеси, заведения, търговски обекти, производствени предприятия от леката промишленост, както и, разбира се, огромен брой предложения от страна на строителни предприемачи, които са замразили своите проекти и търсят продажба или съфинансиране.

- Сред вашите предложения има интересни оферти за продажба на бизнеси, но не и списък с потенциални купувачи. Има ли на пазара инвеститори, които желаят да придобиват и какви компании се търсят?
- Разполагаме с немалка база данни от инвеститори и купувачи, които са заявили при нас сериозен интерес от покупката/придобиването на конкретни бизнеси в определени отрасли и при ясни параметри на цена, качество на фирмата, реализирани обороти и присъствие на пазара. Повечето такива потенциални сериозни купувачи обаче не искат да се афишират поради желанието им да постигнат най-добра цена при евентуално придобиване. Обслужваме редовен мейлинг лист от такива инвеститори и купувачи, като редовно ги уведомяваме за всякакви интересни нови предложения, отговарящи на техните изисквания.

- В условията на криза много компании не успяха да оцелеят и се наложи да преминат към процедура на несъстоятелност. Има ли собственици на такива фирми, които желаят бизнесът им да бъде продаден, и ако да, какъв процент от общия обем оферти са те?
- За момента не обслужваме фирми, които са в процес на обявяване на несъстоятелност или с обявена такава. По принцип обявяването на несъстоятелност е последната възможност за нашите клиенти и ние ги съветваме да пристъпят към тази процедура едва след като сме опитали всички възможни варианти, за да намерим купувач или съдружник, който да помогне на компанията да бъде оздравена.

- Имате ли наблюдения колко време средно престоява една оферта в списъка за продажба, преди да бъде реализирана? Стига ли се до драстично намаляване на цената?
- Повечето оферти престояват на пазара достатъчно дълго, твърде дълго бих казал. Много компании се предлагат при нас повече от една година, и то без ясна перспектива дали ще се случи скоро продажба. Ясно е за всички, че времената, в които живеем, не предполагат бърза продажба и постигане на т. нар. справедлива цена. Ето защо предварително съветваме всички продавачи да не пристъпват към продажба именно сега, ако могат да си го позволят, тъй като пазарът на скъпи активи и бизнеси е доста неблагоприятен.

Разбира се, имаме и доста компании, които са обявени на пазарната и заслужена според техните собственици цена, с цел да е ясно, че са за продан, и в случай че се появи купувач, готов да оцени и заплати качеството на тази компания. Всички наши клиенти са наясно и не очакват бърза продажба, особено ако цената е пазарна. Честно казано, малкото сделки, които стават с бизнеси за продажба в България, се случват на откровено занижена цена. Причината за това е, че потенциалните купувачи отдават твърде висока стойност на риска да придобият компания именно в настоящия момент, в тези трудни времена и при неясното бъдеще пред почти всички бизнес начинания в България.

- Можете ли да дадете примери за нестандартни бизнес предложения, пуснати за покупка, както и за предложения със завишени цени?
- Всеки ден множество нестандартни бизнес предложения постъпват при нас от различни хора. Повечето от тези предложения обаче нямат връзка със здравия разум и обикновено не стигат до офериране. Различни странни изобретения с никакво приложение в практиката, необмислени идеи за бизнес, бизнес имоти и активи на откровено завишени цени отпреди кризата и други подобни се налага да бъдат филтрирани от нашия екип.

Има и много бизнесмени, които откровено крият степната на задлъжнялост и лоша финансова картина на предприятието си в опита си да намерят интерес от инвеститорите. Опитваме се предварително да пресяваме всякакви смущаващи предложения и такива с неясни параметри.

- Според редица консултантски и анализаторски компании в скоро време се очаква бум на сливанията и придобиванията. Какво е вашето мнение? Къде е България на тази карта?
- Надявам се през 2011 година да настъпи дългоочакваното отрезвяване на продавачи и купувачи и най-после те да се срещнат, за да започнат да стават сделки. В момента едните искат твърде висока цена, а пък другите са готови да платят твърде ниска. Пазарът е стресиран и играчите са несигурни. Когато ситуацията се успокои, тогава и пазарът ще се върне към нормалния си ритъм. Разбира се, никой не бива да очаква връщане на нивата от 2007 и 2008 година. Нормалното състояние би било да се случват повече сделки на разумно ценообразувани бизнес и компании. Вече се наблюдава успокоение сред играчите и икономиката. Ако това успокояване продължи и процесът се задържи стабилен в продължение на поне 6 месеца, то аз смятам, че може да започне постепенно подобрение. Не очаквам бум на сливания и придобивания, но очаквам успокоение на пазара и сключване на повече сделки през следващата 2011 година.

- Какви са очакванията ви за чуждите инвеститори към български компании в следващите месеци и можем ли да предложим на международните пазари атрактивни оферти?
- При продължаване на стабилността на икономиката и липса на негативни тенденции през следващите месеци очаквам засилване на активността на чуждестранните купувачи и инвеститори. Типично за нашата компания е, че успява да предложи изгодни покупки на бизнес дори за малки частни инвеститори и купувачи от целия свят. В комбинация с различни допълнителни услуги от наша стана всички чуждестранни инвеститори у нас могат да разчитат на добро съдействие на локално ниво и грижа за тяхната инвестиция в България. Смятам, че нашата страна до момента се представя достатъчно добре на международния бизнес пазар за времето на тази тежка криза, поради което имиджът на страната ни като инвестиционна дестинация е запазен. Имаме всички предпоставки да смятаме, че повече чуждестранни инвеститори ще дойдат у нас през следващата година.

Разгледайте всички наши оферти за продажба и наем на бизнеси

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване